Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 12:42

Σκίτσο του Δημητρίου Παπατσώνη στο Δημοτικό Σχολείο Εύας

Στην πρόσοψη του Δημοτικού Σχολείου Εύας του Δήμου Μεσσήνης στέκει από το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαρτίου, το σκίτσο του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Δημητρίου Παπατσώνη.

Είναι ένα έργο του Κωνσταντίνου Λούζη «Skitzofrenis», αντίγραφο έργου του Τάκη Κατσουλίδη, με τον οποίον συνεργάστηκαν η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και ο Δήμος Μεσσήνης για να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ο Δημήτριος Παπατσώνης καταγόταν από το Ναζήρι, τη σημερινή Εύα του Δήμου Μεσσήνης. Η οικογένειά του ήταν προεπαναστατικά από τις σημαντικότερες της συγκεκριμένης περιοχής. Στις 23 Μαρτίου 1821 συμμετείχε  με την ομάδα του στην κατάληψη της Καλαμάτας και στις 26 Μαρτίου 1821 στην κατάληψη της Κυπαρισσίας (Αρκαδιά). Συνέχιζε να μάχεται τους Τούρκους και τον Ιούνιο του 1825 στη μάχη των Τρικόρφων εναντίον των αιγυπτιακών δυνάμεων του Ιμπραήμ, σε ηλικία 27 ετών σκοτώθηκε. Δεξιά της εικόνας του, στο σχολείου  της Εύας, γράφτηκε απόσπασμα από τη Διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς «… εν ενί λόγω απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα