Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 13:28

Υπογράφηκε η σύμβαση για την αντιδιαβρωτική προστασία στην Αίπεια

Την σύμβαση για το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας στην Δημοτική Ενότητα Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, δαπάνης 1.756.151,79 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, με τον εκπρόσωπο της ανάδοχης εταιρείας ΕΤΕΡΚΑ Α.Ε. Μιχάλη Ψυχαράκη.

Το συγκεκριμένο έργο, η προθεσμία για την ολοκλήρωση του οποίου είναι 18 μήνες, αφορά την προστασία ακτογραμμής περί τα 2 χιλιόμετρα, στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, με έργα εκατέρωθεν του ομώνυμου λιμενίσκου.

Οπως είναι γνωστό, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης πριν από την κατασκευή του λιµενίσκου, το οποίο έγινε εντονότερο µετά την κατασκευή του προσήνεµου µώλου, την δεκαετία του 1950. Μετά και την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης του λιµενίσκου το 2002, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

Ειδικότερα, στο βόρειο τµήµα παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης και ιδιαίτερα στα βόρεια του λιµενίσκου και σε µήκος περίπου 250 µέτρων. Στο υπόλοιπο τµήµα της ακτής, προς τα βόρεια, η διάβρωση προχωρά µε πιο αργούς ρυθμούς. Στη νότια περιοχή παρουσιάζεται εντονότερο το φαινόμενο της διάβρωσης πριν την εκβολή του ρέματος Αίπη σε µήκος 300 µέτρων προς τα βόρεια. Στο υπόλοιπο τµήµα της ακτής και προς τον λιµενίσκο παρατηρείται µικρή απόθεση ιζήµατος. Η µείωση του εύρους της ακτής θέτει σε κίνδυνο τις παραλιακές ιδιοκτησίες, στις οποίες παρατηρούνται πλημμύρες σε περιόδους έντονης θαλασσοταραχής.

Τα έργα που προβλέπονται είναι, α) ένας πρόβολος στο βόρειο τµήµα της περιοχής, β) τρεις ύφαλοι κυματοθραύστες παράλληλα στην ακτή, γ) ένας πρόβολος στο νότιο τµήµα της περιοχής, στη ρίζα του υπήνεµου µώλου του λιµενίσκου, δ) ενίσχυση του υφιστάµενου υφάλου στο νότιο τµήµα και ε) παράκτια αμυντικά έργα.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα