Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 22:02

Διαδικτυακές προβολές και δράσεις του Video Art Μηδέν για τον Ιούνιο

Μια σειρά διαφορετικών δράσεων έχει προγραμματίσει το Video Art Μηδέν για τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας νέες ενότητες βιντεοτέχνης online, μια έκθεση βιντεοτέχνης στη Σουηδία, καθώς και μια ενδιαφέρουσα συνεργασία που αφορά το videodance, μέσα από μια θεωρητική και διερευνητική προσέγγιση.

Ενότητες online:

Το Video Art Μηδέν τους τελευταίους μήνες έχει μετατρέψει την προγραμματισμένη για φέτος 13η φεστιβαλική του συνάντηση στην Καλαμάτα σε μια μηνιαία διαδικτυακή συνάντηση, με νέες ενότητες βιντεοτέχνης κάθε φορά, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, από 1-30 Ιουνίου το κοινό του Μηδέν απ’ όλο τον κόσμο θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 3 νέες ενότητες βιντεοτέχνης και να απολαύσει συνολικά 22 επιλεγμένα έργα από γνωστούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες από 14 χώρες. Οι ενότητες θα είναι διαθέσιμες για όλο το μήνα στο κανάλι του Video Art Μηδέν στο youtube:

-Post Quarantine I, σε επιμέλεια της Μαρίας Μπουρίκα. Θέτοντας ερωτήματα περί κοινωνικής απόστασης: σώμα – χώρος – χορός. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Svetlana Ochkovskaya (Μ. Βρετανία), Ursula San Cristobal (Ισπανία), ACCI BABA (Γερμανία), Leila Ziu (Μ. Βρετανία), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ελλάδα), Socos & Μαρίνα Πινιατώρoυ, (Ελλάδα), Allison Beda (Καναδάς), Dasha Lyubimova & Nikita Semykin (Καζακστάν), Michael Mersereau (ΗΠΑ), Irena Paskali (Γερμανία/Ρωσία).

-v-Dance ALWAYS, σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη. Μία ενότητα video-dance με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπου ο χορός, ο ρυθμός και η κίνηση γίνονται είτε αντικείμενο έρευνας, είτε μέσο αφήγησης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Fran Orallo (Μ. Βρετανία), Shon Kim (Ν.Κορέα & ΗΠΑ), Γρηγόρης Γ.Γαϊτάναρος (Ελλάδα), Fu LE (Γαλλία), Gaetano Maria Mastrocinque (Ιταλία), Sheila Garcia (Ισπανία).

-Above, σε επιμέλεια Όλγας & Γιούλας Παπαδοπούλου. Υπαρξιακές αναβάσεις (ή καταβάσεις) μέσα από περιπλανήσεις σε ποιητικά τοπία, διασταυρώσεις, μονοπάτια και τροχιές, συνυφαίνουν το χώρο και το χρόνο σε μια αλληγορία της ζωής. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Shir Handelsman (Ισραήλ), Ilaria Di Carlo (Γερμανία), ACCI BABA (Γερμανία), Natalia Gonzalez Requena (Βολιβία/ΗΠΑ), Oliver Poppert (Αυστραλία), Pablo-Martin Cordoba (Γαλλία).

Youtube channel link

ARTificial Intelligence στη Σουηδία:

Η ενότητα βιντεοτέχνης “ARTificial Intelligence”, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, θα εκτίθεται στο Jönköpings läns museum, στο Jönköping της Σουηδίας, από τις 30 Μαΐου έως τις 23 Αυγούστου 2020.

Το “ARTificial Intelligence“ παρουσιάζει 8 έργα βιντεοτέχνης που διαπραγματεύονται μια σειρά προβληματισμών για την εποχή του “homo digitalis” και της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας ερωτήματα για τη φυσική αποσωματικοποίηση και τη σταδιακή ψηφιοποίηση και εικονικοποίηση του κόσμου μας, των κοινωνιών μας και της σκέψης μας. Είτε εκθέτοντας την ειρωνική διάσταση του «έξυπνου κόσμου» μας, είτε διερευνώντας μια αλγοριθμική συναισθηματική νοημοσύνη, είτε αναλύοντας την «τεχνητή περιέργεια» και την «αυτο-εξέλιξη» των bots, όλα τα έργα έχουν ένα κοινό στοιχείο: εντοπίζουν και αποκωδικοποιούν την ανθρώπινη συμπεριφορά στην ψηφιακή εποχή και ανατέμνουν τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τον “άλλον”. Τι πρέπει να θυσιάσουμε για να προσεγγίσουμε έναν υποτιθέμενα τέλειο μελλοντικό κόσμο;

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Juergen Trautwein & Silvia Nonnenmacher (ΗΠΑ), Di Hu (Κίνα), Landia Art and Economy Foundation (Γερμανία), Elliott Nicole J. Waller & Fabian Forban
(Σουηδία/Γερμανία), Yvana Samandova & Borjan Zarevski (Γαλλία), Katerina Athanasopoulou & Eleni Ikoniadou (Μ. Βρετανία), Sven Windszus (Γερμανία).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ένα διερευνητικό project για το videodance:

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας, παρατηρήθηκε ότι οι τέχνες στην μορφή της ψηφιακής μετάδοσης συντρόφευσαν ένα αναπάντεχα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι καλλιτέχνες που για δεκαετίες τώρα δουλεύουν με τα ψηφιακά μέσα έγιναν οι πρωταγωνιστές της εποχής. Σε αυτό το σημείο δημιουργήθηκε η ευκαιρία να αναδείξουμε περαιτέρω το έργο τους και τους δώσουμε χώρο να μας μιλήσουν για το καλλιτεχνικό τους όραμα, τα θέματα και τις επιλογές τους, τις προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δουλεύοντας με τα ψηφιακά μέσα, αλλά και τις ελπίδες και τους φόβους τους για τον νέο κόσμο που ανοίγεται, αυτόν της διαμεσολάβησης και μιας νέας συνθήκης σωματικότητας και αφής.

Στην παγκόσμια πρόσφατη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι οι άνθρωποι της τέχνης, η ομάδα του Μηδέν προσπαθεί να μην μεταφέρει απλά την φυσική φεστιβαλική συνάντηση στο διαδίκτυο, αλλά επιπλέον να προσεγγίσει τους θεατές και τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί με τους όρους της ψηφιακής εποχής, επαναπροσδιορίζοντας τον χρόνο προβολής και διάθεσης των έργων, αλλά και διεισδύοντας βαθύτερα στην παρουσίαση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Στεριανή Τσιντζιλώνη (επιμελήτρια και θεωρητικός του χορού) και η Μαργαρίτα Σταυράκη (ιδρυτικό μέλος του Μηδέν, η οποία από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης εστίασε το επιμελητικό της ενδιαφέρον στο videodance) επιμελήθηκαν μια σειρά συνεντεύξεων από καλλιτέχνες του Video Art Μηδέν, δίνοντας μια επιπλέον ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει και να απολαύσει το βίντεο υλικό που προβάλλεται από το Μηδέν.

Επιπλέον, προτείνουν ένα νέο πλαίσιο και δημιουργούν μια στοχαστική ευκαιρία για τους καλλιτέχνες και τον κόσμο της τέχνης του χορού στη νέα εποχή.

Οι συνεντεύξεις αυτές θα είναι μόνιμα διαθέσιμες (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) στην ιστοσελίδα του Μηδέν 

Συμμετέχουν: Blas Payri (δημιουργός videodance έργων, ερευνητής και  καθηγητής οπτικοακουστικής επικοινωνίας στο Universitat Politecnica de Valencia), Fu LE (Γάλλος βραβευμένος σκηνοθέτης και χορογράφος της ομάδας χορού Tetrapode), Ιωάννα Αποστόλου (δημιουργός videodance, χορεύτρια και καθηγήτρια χορού), Αλίκη Χιωτάκη (δημιουργός videodance και επιμελήτρια στο διεθνές φεστιβάλ Dance Days στα Χανιά).

Περισσότερες πληροφορίες: www.festivalmiden.gr

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα