Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 19:42

"Οι ζωές των άλλων": Η σημερινή ταινία - πρόταση της Λέσχης

Η Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προτείνει κάθε μέρα ταινίες ή παραγωγές ελεύθερες δικαιωμάτων που μπορούμε να δούμε από την άνεση του σπιτιού μας.

Μπορεί να είμαστε μακριά και προσωρινά, για το καλό όλων μας, να μένουμε σπίτι, όμως η τέχνη δεν παύει να μας ενώνει, να μας συγκινεί και να μας ταξιδεύει, όπου και αν βρισκόμαστε, χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας για σήμερα προτείνει την ταινία "Οι ζωές των άλλων".

Οι Ζωές των άλλων ειναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό δράμα χαρακτήρων που ξεκινά ως καταγγελία του κρατικού παραλογισμού, για να καταλήξει σε μια διαχρονική παραβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στην Ανατολική Γερμανία του 1984 (πέντε χρόνια δηλαδή πριν την πτώση του τοίχους), που τελεί υπό το άγρυπνο βλέμμα εκατό χιλιάδων πληροφοριοδοτών και διακοσίων χιλιάδων κατασκόπων της Στάζι, ο υπουργός πολιτισμού διατάσσει στον διευθυντή του υπουργείου του, την παρακολούθηση του σπιτιού ενός ζευγαριού καλλιτεχνών, και αυτός με τη σειρά του τοποθετεί ως επικεφαλής της επιχείρησης έναν αφοσιωμένο και αποτελεσματικό λοχαγό της Στάζι.

Η παρακολούθηση αυτήν θα δράσει ως καταλύτης στην παρουσία του τελευταίου, οδηγώντας τον σε δραματική συνειδησιακή μεταστροφή.

Με φόντο ένα καταπιεστικό και απάνθρωπο πολιτικό καθεστώς (η πρώτη ουσιαστικά κινηματογραφική περιγραφή του), ο Henckel von Donnersmarck (σκηνοθέτης και σεναριογράφος) υφαίνει ένα άρτιο, πολυεπίπεδο ψυχολογικό δράμα, για να καταθέσει την πολύπτυχη προβληματική του πάνω στην σύγκρουση εξωτερικής και εσωτερικής ηθικής, σε ζητήματα της τέχνης (ο ρόλος και η λειτουργία της, η αποστολή του καλλιτέχνη, το κοινό της) και να πυροδοτήσει πλήθος καυτών ερωτημάτων και συζητήσεων.

Πάνω απ'όλα όμως το φιλμ είναι η αφήγηση της ιστορίας ενός "καλού ανθρώπου", η αδρή περιγραφή και η ανάδειξή της αληθινά διαφορετικής ηθικής του στάσης.

Διότι ο λοχαγός της Στάζι, εκτός των άλλων, συμπαραδηλώνει επίσης την ανιδιοτελή προσφορά, την άδολη και αποκαθαρμένη από κάθε ίχνος ιδιοτέλειας αγάπη, αυτήν που δίνει χωρίς να περιμένει την ανταμοιβή.

Το ευαγγελικό "να μην γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά" βρίσκει σ'αυτόν την πλήρη εφαρμογή και είναι στο σημείο αυτό που το φιλμ αναρριχάται, στους πρόποδες έστω, της θρησκευτικής παραβολής και η αιτία ίσως για τις βαθιές, υπόγειες αντηχήσεις που μας προκαλεί.

Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας 2006 και όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Οι Ζωές Των Άλλων - Das Leben der Anderen
Drama, Mystery, Thriller | 2006 | K-15 | Ger | 137'
Σκηνοθεσία: Florian Henckel von Donnersmarck
Σενάριο: Florian Henckel von Donnersmarck
Παίζουν: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

Για να δείτε την ταινία, ακολουθήστε τον παρακάτω

σύνδεσμο

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα