Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 12:11

Πολιτιστική διαδρομή του σωματείου «Διάζωμα» στην Νάξο και στη Δήλο

Με σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΙΒ΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στο νησί της Νάξου και της Δήλου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η επιλογή του νησιού της Νάξου δεν ήταν τυχαία. Η απόφαση αυτή, απορρέει, από το γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, από όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την πραγματοποίηση στο νησί της Νάξου μιας πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο τα σπουδαία μνημεία φύσης και πολιτισμού του νησιού. Επιπλέον, σχετίζεται και με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σωματείο «Διάζωμα» και οι αρμόδιοι φορείς για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης 450 μέλη και φίλοι του Διαζώματος επισκέφθηκαν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον νησί της Νάξου (Ναό του Απόλλωνα, Κάστρο και Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιερό της Δήμητρας στο Σαγκρί, το Ιερό του Διονύσου στα Ύρια, αρχαίο λατομείο και το άγαλμα του Διονύσου στον Απόλλωνα, Μουσεία στην Απείρανθο), διανύοντας νοερά μέρος της Διαδρομής που σχεδιάζεται. Ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Γραμματέας του Σωματείου «Διάζωμα», Βασίλης Λαμπρινουδάκης ξενάγησε τα μέλη του Διαζώματος στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους της Νάξου. Επίσης, στο Ιερό του Διονύσου τα μέλη και οι φίλοι του Διαζώματος απόλαυσαν ένα μουσικό δρώμενο από μέλη της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και συγκεκριμένα από τον ιδρυτή και μουσικό της διευθυντή, Διονύση Γραμμένο (κλαρινέτο) και το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από τους μουσικούς Φοίβη Ρουσοχατζάκη (Βιολί), Μαριάνθη Καραγιάννη (Βιολί), Άλκηστη Μισούλη (Βιόλα) και Ευστρατία Χαλουλάκου (Βιολοντσέλο).

Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στο Ιερό νησί της Δήλου. Ο Λαμπρινουδάκης αφηγήθηκε σύντομα την ιστορία της Δήλου, ενώ ο Κώστας Ζάμπας, πολιτικός – μηχανικός παρουσίασε τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου, την οποία του είχε αναθέσει το Σωματείο με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ Α.Ε., ύψους 100.000 ευρώ και απλών πολιτών.

Στο αρχαίο θέατρο τα μέλη του Διαζώματος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ηθοποιό, κα Λυδία Κονιόρδου να απαγγέλει τον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα με συνοδεία κλαρινέτου από τον κ. Διονύση Γραμμένο. Τέλος, τα μέλη του Διαζώματος απόλαυσαν και την έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη, κ. Antony Gormley.

Ύστερα πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος των εργασιών της Συνέλευσης του Διαζώματος στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Νάξου. Το Α΄ μέρος των εργασιών ήταν αφιερωμένο στην Πολιτιστική Διαδρομή της Νάξου. Αρχικά, ο κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης στην εισαγωγική ομιλία του, με τίτλο: «Ταξίδι Ζωής», αφηγήθηκε το όραμά του για τη δημιουργία μιας διαδρομής στη Νάξο, η οποία θα συνδέει όλα τα σπουδαία μνημεία πολιτισμού του νησιού.

Εν συνεχεία, οι μελετητές, Βάλια Καρακίτσου, αρχαιολόγος και στέλεχος του μελετητικού γραφείου ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε. και Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασαν τις πρώτες βασικές ιδέες της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού και marketing για τη διαδρομή της Νάξου που εκπονούν. Η παραπάνω μελέτη, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφερθεί στους κατοίκους και τις αρχές του νησιού, με προοπτική την ένταξη του προγράμματος στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Ο κ. Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», παρουσίασε το μύθο της Αριάδνης στη Νάξο. Η ενότητα της διαδρομής της Νάξου ολοκληρώθηκε με την προβολή και παρουσίαση από τοπικούς φορείς των «Τοπικών Αναπτυξιακών Πινελιών»οι οποίες θα ενταχθούν επίσης στη διαδρομή, συνδέοντας τα μνημεία του νησιού με την επιχειρηματικότητα και τον πλούσιο πρωτογενή τομέα του νησιού.

Στο Β΄ μέρος των εργασιών παρουσιάστηκε ο απολογισμός του Σωματείου «Διάζωμα» και ο προγραμματισμός των δράσεων για το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», μίλησε με τίτλο: «Το Στίγμα μας», αφηγήθηκε τον κύκλο ζωής των νέων ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού, των Πολιτιστικών Διαδρομών και των Αρχαιολογικών Πάρκων, τα οποία φέρνουν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα βασικό μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι η διαχείριση, οργάνωση και διακυβέρνηση των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα