Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 17:16

Bραχυχρόνια μίσθωση: Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι ιδιοκτήτες ενοικαζομένων δωματίων,

όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης, ο οποίος ρίχνει τα βέλη της κριτικής στο φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα, όπως εξηγεί.

Ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος, σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των μελών του ΣΕΤΚΕ (ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.), όπως αναφέρει κ. Τοκούζης. Μάλιστα η ΣΕΤΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Στον “βωμό” της απελευθέρωσης της αγοράς, με τη νομιμοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η κυβέρνηση έχει βαλθεί να εξαλείψει τον κλάδο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων, ο οποίος αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη “ραχοκοκαλιά” του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Κάτι που γίνεται ευθύς κατανοητό, αρκεί να δει κανείς ότι, η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου είναι σημαντικά ευνοϊκότερη, σε σχέση με εκείνη των ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς προβλέπεται η εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών που ξεκινάνε από 15%. Την ίδια στιγμή τα οικονομικά βάρη με τα οποία επωμίζονται οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων ανέρχονται στο 80%-90% του ετήσιου τζίρου τους».

Ο κ. Τοκούζης σημειώνει, ότι το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που έχουν πάνω από πέντε και πλέον δωμάτια, καθώς είναι αυτοί που διατηρούν «βιβλία» και φορολογούνται σαν όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου. Την ίδια στιγμή πολλά μέλη που διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια (βίλες κ.λπ.) έχουν κινηθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου (airbnb), προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκότερη φορολόγηση, όπως αναφέρει. Η ΣΕΤΚΕ εκφράζει την αντίθεσή της στο θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων υπογραμμίζοντας πως τις ανάγκες αυτές καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο οι νόμιμες, αδειοδοτούμενες από τον ΕΟΤ επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα