Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 15:22

Go On: Δημήτρης Τζανετάκος: Στη στέγη του κόσμου πάνω σε… 2 ρόδες

Την εμπειρία του από ένα εντυπωσιακό ταξίδι -που ελάχιστοι Έλληνες έχουν κάνει- μας διηγείται ο Μεσσήνιος μοτοσυκλετιστής Δημήτρης Τζανετάκος, ο οποίος αυτή τη φορά είχε ως προορισμό την Ινδία και συγκεκριμένα την περιοχή Λαντάχ.

Το ταξίδι του περιελάμβανε επίσης τα υψίπεδα Sirsir La, την κοιλάδα Zaskar, το ιερό βουνό, τη Jispa Valley, τον Ινδό Ποταμό, την υψηλότερη αλμυρή λίμνη του πλανήτη, την Pangong (σύνορα με Κίνα), το Νεπάλ (γύρω περιοχές όρους Annapurna και Νταουαλαγκίρι), το Τatopani Spring, την μεταλλική γέφυρα Golden Gate και το Κατμαντού. Το 70% των διαδρομών ήταν εκτός δρόμου, σε μέρη που ήταν αντικειμενικά δύσκολο να ταξιδέψει κανείς. Τα υψόμετρα στα οποία έφτασε η ομάδα του Δημήτρη ήταν περίπου στα 5.300 μ., γεγονός που έκανε την αναπνοή πολύ δύσκολη και κατά συνέπεια και την οδήγηση. Τα σημεία από τα οποία περνούσαν με τις μηχανές τους οι συμμετέχοντες, ήταν μέρη στα οποία δεν είχαν γίνει καν διανοίξεις δρόμων! Αντίθετα είχαν γίνει πολλές κατολισθήσεις από τα βουνά, καθότι η φετινή ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά από πλευράς φαινομένου των μουσώνων. Για παράδειγμα, για να είναι ασφαλής η 6μελής παρέα των ταξιδιωτών, έπρεπε να μείνει μέσα σε ένα βαν για 2,5 μέρες, μέχρι να… ησυχάσει ένας ακόμη τρομακτικός μουσώνας.


Ο Δημήτρης ήταν ο μόνος συμμετέχων από την Μεσσηνία, οι υπόλοιποι ήταν από τη Θεσσαλονίκη, την Αριδαία, την Κατερίνη και τον Πύργο. Όλοι μαζί είχαν από πριν κάνει ένα σχεδιασμό πάνω στα βασικά σημεία από τα οποία θα περνούσαν. Ο προγραμματισμός για την προσέγγιση στα βουνά ήταν πιο δύσκολος, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι με άσφαλτο, παρά μόνο με χώμα, αλλά και γιατί από τους δρόμους αυτούς περνούν φορτηγά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.


Στο διάβα τους οι… ατρόμητοι μοτοσυκλετιστές συνάντησαν και στρατιωτικές πομπές, αφού λόγω του ότι η γειτονική χώρα είναι το Πακιστάν, υπάρχουν παντού μεγάλες δυνάμεις του στρατού. Πολλά στρατόπεδα είναι πάνω στα βουνά και υπήρχαν μέρες που οι μόνοι άνθρωποι που συναντούσαν ήταν οι ένστολοι!


Η δυσκολία των συγκεκριμένων διαδρομών “αναδεικνύει” τη συγκεκριμένη παρέα ως τη μοναδική των Ελλήνων που έχουν φτάσει στα σημεία αυτά, σε τόσο μακρινές και δύσβατες χώρες. Ήταν ένα ιδιαίτερο ταξίδι και θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αφομοιώσουν οι συμμετέχοντες όλα όσα είδαν και έζησαν. Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού ήταν το… μυστικό συστατικό της ομάδας. Εκτός από το βασικό της πλάνο, οι 6 φίλοι μην έχοντας κάποιο “μπούσουλα” από άλλους οδηγούς, χρειάστηκε να πάρουν πολλές αποφάσεις με βάση τη στιγμή, τον αυθορμητισμό.
Έμοιαζε ξένο και περίεργο στους ντόπιους το γεγονός ότι δεν είχαν μαζί τους κάποιον ξεναγό ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Αυτό είχε και αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους.



Το 70% των διαδρομών ήταν εκτός δρόμου, σε μέρη που ήταν αντικειμενικά δύσκολο να ταξιδέψει κανείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές οι ‘Ελληνες ταξιδιώτες είδαν πως η ινδική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της διάνοιξης των δρόμων, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη ελπίδα για μελλοντικά ταξίδια με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μπορεί το ταξίδι να ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν, αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τον επόμενο προορισμό, όσο… βιαστικό κι αν φαίνεται αυτό στους περισσότερους από εμάς. Ο επόμενος τόπος προς εξερεύνηση θα είναι η Αφρική ή η Νότια Αμερική. Είναι νωρίς ακόμα
για την τελική απόφαση!


Όπως εξομολογείται ο Δημήτρης, από το ταξίδι έφερε πίσω… μαγνητάκια, μαντίλια από κασμίρ, ενώ στην Ινδία άφησε… λίγα κιλά! Το πιο σημαντικό δώρο που έφερε στην οικογένειά του είναι ότι γύρισε σώος και αβλαβής, παρά τις κακουχίες, τη μάχη με το χώμα, το νερό, τις αναποδιές, τις ζημιές. Τεράστιο κέρδος για εκείνον, οι αναμνήσεις και η εμπειρία. Ο ίδιος νιώθει γεμάτος καθώς πλέον θα μπορεί να δώσει συμβουλές και πληροφορίες σε όποιον θέλει να κάνει ένα ανάλογο ταξίδι.

Ενδιαφέροντα υστερόγραφα:
- Το ταξίδι κατάφερε να ολοκληρωθεί χωρίς καμία αντιπαράθεση, κανένα πρόβλημα υγείας μέσα στην ομάδα - γεγονός που αποτελεί πραγματικό άθλο μέσα στις συνθήκες υγιεινής της περιοχής.
- Τις ημέρες που βρίσκονταν εκεί οι Έλληνες ταξιδιώτες, αποστολή της Ινδίας πάτησε στο φεγγάρι. Ο κόσμος πανηγύριζε, ο λαός έβλεπε τις εικόνες στα καφενεία και παραληρούσε, ενώ στα πεζοδρόμια άνθρωποι πέθαιναν από πείνα και ασθένειες.
- Η μόλυνση στις χώρες αυτές είναι σε επίπεδα που στην Ευρώπη δεν μπορούμε να φανταστούμε. Οι εικόνες αυτού του λαού που παλεύει με τη δυσωδία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εμάς που … παλεύουμε να σώσουμε το περιβάλλον με τα χάρτινα καλαμάκια.
- Η Ινδία βρίσκεται σε ένα διαρκή πόλεμο με το Πακιστάν. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν οι ταξιδιώτες να απαντήσουν για να βγάλουν την visa τους, είχαν σχεδόν όλες να κάνουν με το Πακιστάν! Αν έχουν κάποιο συγγενή, κάποιο φίλο, αν έχουν πάει ποτέ στο Πακιστάν κλπ.
- Οι Ινδοί δείχνουν να μη γνωρίζουν ότι π.χ. τόσος καιρός υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία. ‘Η σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Επίσης, δεν ήξεραν τίποτα για την Ελλάδα, ούτε καν για την ύπαρξη της χώρας μας….

ENG

Dimitris Tzanetakos and his bike got back from their adventure in India recently. He travelled with his fellow bikers from Kalamata to the Ladah area in India. The rest of the team was from Thessaloniki, Aridaia, Katerini and Pyrgos. The 70% of their adventure was off road and it was quite difficult but they managed and enjoyed it on the way. The team got up to 5.300m up from the surface and it was the most difficult part of the trip as it was rather hard to breathe, let alone drive.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #30

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα