Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 13:57

Ο τουρισμός φέτος στη Μεσσηνία

Την ελπίδα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από το περσινό καλοκαίρι, επειδή φέτος ανοίγουν πιο νωρίς, εκφράζουν άνθρωποι του τουρισμού στη Μεσσηνία, που μίλησαν στο Go On.

Είναι γεγονός όμως πως μέχρι την επανεκκίνηση, στο τέλος Απριλίου οι κρατήσεις ήταν ελάχιστες, οι ακυρώσεις για τον Μάιο πολλές και όλοι έκαναν λόγο για μεταφορά της σεζόν προς τα πίσω, αναμένοντας κόσμο από Ιούλιο - Αύγουστο και μετά. Αιτία η αβεβαιότητα και η ασάφεια για το τι ακριβώς θα ισχύσει και πώς.

ΈΩΣ 80% ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΄19

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ο αριθμός των πτήσεων εξωτερικού είναι μειωμένος κατά 70-80% σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας παρατηρεί ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης. «Πιστεύω ότι το βάρος θα πέσει Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, μέχρι Νοέμβριο». 

Ιδιαίτερα συγκρατημένος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, εξέφρασε την άποψη ότι η φετινή σεζόν δε θα διαφέρει και πολύ από την περσινή: «Δεν είναι εύκολο να ανοίξεις μια αγορά που είναι κλειστή δύο χρόνια τώρα. Μιλάμε για δρόμο μετ’ εμποδίων. Είναι ασαφές το περιβάλλον. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα υποστηρικτικά εργαλεία. Χρειάζεται οικονομική στήριξη, προγραμματισμός, πρόσληψη προσωπικού, πρωτόκολλα υγιεινής. Ποιες 14 Μαΐου ανοίγουμε; Δεν υπήρξαν κρατήσεις. Από τα μέσα Ιουνίου βλέπω κάτι, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιηθούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Ίσως πάμε λίγο προς το καλύτερο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, που θα έχει γενικευτεί ο εμβολιασμός στις
χώρες της Ευρώπης. Ιούλιο- Αύγουστο θα κινηθούμε με την εγχώρια αγορά».

Για κόσμο επιφυλακτικό και κρατήσεις στο ναδίρ, μας μίλησε η Γεωργία Χριστοδούλου, πρόεδρος των Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας. «Επειδή όμως θα ανοίξουμε πιο νωρίς, κι επειδή τρέχουν οι εμβολιασμοί, θεωρούμε ότι θα υπάρξει κίνηση από τα μέσα Ιουνίου» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας βαρόμετρο τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. «Να δούμε και σχετικά με τα ασφαλιστικά αν θα υπάρξουν επιδοτήσεις, διακανονισμός χρεών, δανείων επιχειρήσεων».

Για έλλειψη δυναμικής στον τομέα του οργανωμένου τουρισμού σε σχέση με την εστίαση ή τα εμπορικά καταστήματα, έκανε λόγο ο τουριστικός πράκτορας, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων Ελλάδας Βασίλης Τριγκιλίδας. «Ο οργανωμένος τουρισμός έχει πολλούς παράγοντες. Επηρεάζεται απ’ όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή στην Ινδία υπάρχει μετάλλαξη του ιού. Είναι σοβαρό. Υπάρχει τρομερή αναβλητικότητα στις αερομεταφορές, στις κρουαζιέρες, στον οργανωμένο και συνεδριακό τουρισμό. Όταν ισχύει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι και Ιούνιο ο άλλος φοβάται να κλείσει. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν αναπτύξει πλήρως το δίκτυό τους. Είχαμε πολλές ακυρώσεις από περιπατητικό τουρισμό που γίνεται μέχρι Ιούνιο, επειδή τότε δεν έχει πολλή ζέστη. Ευελπιστούμε για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο».

Καλές χαρακτήρισε τις κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο Θανάσης Ψωρομύτης, front office manager του Horizon Blu Hotel, στην Καλαμάτα. «Ο κόσμος πάει προς τα πίσω. Για Μάιο-Ιούνιο, υπάρχει μικρή κινητικότητα. Ειδικότερα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κινούμαστε σε πολύ καλά επίπεδα, κοντά στο 100%». Ο κ. Ψωρομύτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κίνηση θα είναι καλύτερη από πέρυσι, όχι μόνο επειδή ο τουρισμός ανοίγει νωρίτερα, αλλά και επειδή η κατάσταση είναι πλέον γνωστή, τα μέτρα έχουν δουλευτεί, ο εμβολιασμός τρέχει, ο κόσμος έχει βάλει στη ζωή του την πρόληψη. Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης των ξενώνων Liakoto και Anniska στην Καρδαμύλη Ηλίας Παλιατσέας, ήταν προβληματισμένος. «Οι περισσότεροι ακύρωσαν τον Μάιο και άρχισαν να ακυρώνουν και Ιούνιο. Προσπαθούν να σπρώξουν τις διακοπές τους για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Φέτος οι Νορβηγοί δε θα έρθουν καθόλου. Όλος ο κόσμος περιμένει να δει τι θα γίνει. Σκοπεύω να ανοίξω αρχές Ιουνίου
αλλά θα δούμε και τις πτήσεις με τον εξωτερικό τουρισμό».

They all hope that the tourist season will be better this year than last summer, because Greece has opened its borders for tourism earlier. This hope was expressed by people who are involved in tourism in Messinia. However, at the end of April the bookings were minimal and the cancellations for May were a lot and everyone was talking about moving the season back, expecting people from July and August onwards

Ρεπορτάζ  Μαρία Νίκα

-----------------------------------------------------

Διαβάστε τη συνέντευξη κι εδώ:

Go On #10

και κατεβάστε το αρχείο στον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Αν θέλεις να διαβάζεις την έντυπη έκδοση των περιοδικών μας, λαμβάνοντάς τα ταχυδρομικά, ακολούθησε τα βήματα του παρακάτω συνδέσμου:

Θέλω να λαμβάνω την έντυπη έκδοση

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

 
 
 
 
 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα