Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 21:00

Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαϊου

Για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαϊου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, δηλώνει την αισιοδοξία της η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας και ο πρόεδρός της Δημήτριος Καραλής αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μία ευχάριστη είδηση, αλλά παράλληλα και ένα δύσκολο εγχείρημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η άκρως αισιόδοξη προοπτική του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαϊου αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ευχάριστη είδηση.  Συγκρατούμε την εξαγγελία του Υπουργού Τουρισμού κ. Χ.Θεοχάρη και, δεδομένης της σοβαρότητας της θεσμικής του θέσης, οφείλουμε να ετοιμαζόμαστε για αυτή την ημερομηνία.

Ωστόσο, η επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων αποτελεί σύνθετο εγχείρημα και απαιτεί σειρά προετοιμασιών που με τη σειρά τους, χρειάζονται και ενδείξεις ως προς την πορεία των κρατήσεων. Δεδομένου ότι, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή όλα δείχνουν ότι θα κινηθούμε με late bookings, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα σε ότι αφορά τις πληρότητες και η ανησυχία είναι λογικό να παραμένει. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τις διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη αλλά και το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να προσεγγίσουμε με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο τους συνεργάτες μας ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό, αφού ούτε καν το κόστος των tests έχει αποσαφηνιστεί ποιος τελικά θα το επιβαρυνθεί αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν.

Η ανάληψη του κόστους κάλυψης της σχετικής δαπάνης, είναι άδικο και παράλογο να το επιβαρυνθεί ο κλάδος μας, ο οποίος, ανεξαρτήτως μεγέθους κάθε επιχείρησης, έχει πληγεί σοβαρά από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας και με ανελαστικά έξοδα και άλλες δαπάνες να «τρέχουν» είτε λειτουργεί μια μονάδα είτε όχι.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειονότητα στη Μεσσηνία η επιβάρυνση του κόστους είναι ανέφικτη και συνιστά απαγορευτική πρόσθετη δαπάνη. Είναι εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι, αν  το κόστος αυτό δεν συμπεριληφθεί στις διμερείς συμφωνίες και, τελικά, αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργηθούν αναγκαστικά δύο ταχύτητες ως προς την κατηγορία και τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων. Εκείνων των ελάχιστων που μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος και εκείνων , στη συντριπτική πλειοψηφία, που αδυνατούν. Αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης εκ μέρους της Πολιτείας διότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη δυναμική εκκίνηση του σημαντικότερου κλάδου της οικονομίας που αποτελεί ο Ελληνικός Τουρισμός. Οι εισπράξεις από το τέλος διαμονής μπορούν να εισφερθούν για την κάλυψη μέρους της σχετικής δαπάνης, πρόταση την οποία καταθέτουμε για εξέταση προς κάθε αρμόδια πλευρά.

Ο οδικός χάρτης για την επανέναρξη λειτουργίας του τουρισμού και των επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό απαιτεί ιεράρχηση ενεργειών και στόχων που προϋποθέτουν συνεννόηση. Δεν είμαστε σε ένα  στίβο που περιμένουμε τον αφέτη να δώσει το σύνθημα για να τρέξουμε όταν δεν γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα πάμε, με ποια εφόδια και ποια απόσταση θα χρειαστεί να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χωρίς να μεμψιμοιρούμε, εμείς, τουλάχιστον στη Μεσσηνία για την οποία έχουμε θέση και άποψη, είμαστε διατεθειμένοι να μη μείνουμε πίσω στο ξεκίνημα της φετινής τουριστικής χρονιάς και να κάνουμε ότι μπορούμε για να προετοιμαστούμε επαρκώς ώστε η φετινή χρονιά να έχει από την προηγούμενη καλύτερα αποτελέσματα.

Ευελπιστούμε ότι με τη στήριξη της Κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας, με τη σωστή και αποτελεσματική προβολή και κυρίως, με την παροχή αποτελεσματικών κινήτρων για την πραγματοποίηση των ταξιδίων, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας αλλά και τη χώρα διατηρώντας την ελληνικότητα των επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος που κάθε περιοχή διαθέτει.".
 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα