Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 12:00

Ο τουρισμός συναντά τον πολιτισμό στο Άργος

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος” στο Άργος, με θέμα “Ο Τουρισμός συναντά τον Πολιτισμό”.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Άργους- Μυκηνών (Κ.Ε.Δ.Α.Μ.) και της Ένωσης Ξενοδόχων Δήμου Άργους-Μυκηνών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές ο κ. Σταύρος Δωρικός, πυρηνικός, μηχανολόγος μηχανικός, ερευνητής και συγγραφέας, ο πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος Άργους, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδος, Πατέρας Γεώργιος Σελλής, Ο Δρ. Κων/νος Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.), καθ. Τουρ. Μάνατζμεντ του Ε.Α. Πανεπιστημίου, ο κ. Πέτρος Κουτσόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δήμου Άργους-Μυκηνών και γενικός γραμματέας του Τ.Ο.Π., ο κ. Ιορδάνης Καραχανίδης καθηγητής Τουρισμού στο ΙΕΚ Πελοποννήσου, η κ. Ελισάβετ Πετροπούλου-Δήμα αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α.Μ., ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α.Μ. Πέτρος Διολίτσης. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων από πλευράς πολιτείας, φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ο βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός, ο αντιπρόεδρος του Τ.Ο.Π. και μέλος στο Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. και της Π.Ο.Ξ. Δημήτρης Πολλάλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου και μέλος του Τ.Ο.Π. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Άργους-Μυκηνών Βαγγέλης Κομπόσης και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Σκούφης.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Καμπόσος, επεσήμανε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος για τη στήριξη της ανάπτυξης και του πολιτισμού στην περιοχή και δεσμεύτηκε να πράξει με όλες τις δυνάμεις του ότι είναι δυνατόν καλύτερο για τη διαρκή στήριξη και ενίσχυση ανάλογων προσπαθειών.

Στην εισήγησή του ο κ. Δωρικός αναφέρθηκε σε θέματα καταγωγής του Αργειακού πολιτισμού, από γλωσσολογικής κυρίως απόψεως, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής κατά την ομιλία του εστίασε στην δυναμική και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εμφανίζει ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός για τη χώρα μας και ειδικότερα για την Αργολίδα, κυρίως από πλευράς ανάδειξης του θρησκευτικού συναισθήματος και των θρησκευτικών θησαυρών της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Κουτσόπουλος με τη σειρά του αφού αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Άργους-Μυκηνών, ανέδειξε  όλα τα σύγχρονα διαρθρωτικά προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και τις πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν για την προώθηση των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου στην εισήγησή του επεσήμανε ότι ο τουρισμός, τουλάχιστον ως κοινωνικό φαινόμενο, βρίσκεται σε πλήρη αλληλεξάρτηση με κάθε άλλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα αλλά και σε άμεση αλληλεπίδραση με τον πολιτισμό. Κατά συνέπεια υπάρχει μια διαλεκτική σχέση και διασύνδεση μεταξύ του τουρισμού και του πολιτισμού, εφόσον ο τουρισμός “ανασαίνει” από τον πολιτισμό. Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μια τέτοια σύζευξη μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού δεν είναι πάντα ήπια, ούτε είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Απαιτούνται συνέργειες, αλλά συχνά δημιουργούνται και συγκρούσεις. Σε κάθε όμως περίπτωση ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι καταδικασμένοι να ζήσουν μαζί, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο πολιτισμός χρειάζεται τον τουρισμό και το αντίστροφο, εφόσον ο πρώτος χρειάζεται χρηματοδότηση των συχνά ελλειμματικών και οικονομικά ατελέσφορων προϊόντων του, ενώ ο δεύτερος έχει ανάγκη την ποιότητα και τους ανοικτούς ορίζοντες που του εξασφαλίζουν οι πολιτιστικές δράσεις. Τέλος ο κ. Μαρινάκος τόνισε την σημαντικότητα που έχει για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην Αργολίδα, η άμεση καταγραφή των πολιτιστικών πόρων της περιοχής, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός σχεδίου μάρκετινγκ για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και η ανάπτυξη ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για έργα υποδομών και αναδομών που θα έχουν ως στόχο την διαρκή υποστήριξη του ποιοτικού τουρισμού.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα