Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 13:59

Η νέα πραγματικότητα στον χώρο των ξενοδοχείων - Οι πρώτες ώρες επαναλειτουργίας (φωτογραφίες)

Μια νέα πραγματικότητα επικρατεί πλέον στον χώρο το ξενοδοχείων, μετά το άνοιγμα (01/06) αυτών που λειτουργούν όλο το χρόνο και την έκδοση μόλις μια μέρα πριν (31/05) των Υγειονομικών Πρωτόκολλων που θα πρέπει να τηρούνται σε αυτά.

Το γεγονός πως η ΚΥΑ εκδόθηκε μόλις μια μέρα πριν το άνοιγμα των ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με το τρίμηνο κλείσιμό τους και την απώλεια εσόδων, έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις, είτε να μην έχουν ανοίξει ακόμα, είτε να υπολειτουργούν από την πρώτη μέρα.
Αυτοκόλλητα παντού για την ενημέρωση των πελατών και την τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, μάσκες και πλέξιγκλας στην γραμματεία είναι μόνο κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει. Τα μέτρα υπόκεινται στους βασικούς κανονισμούς που θα δείτε παρακάτω. Στις 15 Ιουνίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία.

Έρχεται εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων
Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας το πότε θα γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων πάνω στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, καθώς το προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα για να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων.

Υποδέχονται τους πρώτους πελάτες 
Ένα από τα ξενοδοχεία που έχει ξεκινήσει την λειτουργία του κι έχει ολοκληρώσει την ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων είναι το "Electra" στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου, Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, η επιχείρηση ήδη υποδέχεται τους πρώτους πελάτες της, μετά την καραντίνα, έστω και αν για την ώρα πρόκειται για εταιρικούς πελάτες.
Μιλώντας ο ίδιος στην "e-gi.gr" προ ημερών, με την ιδιότητα του ενός εκ των δημιουργών του Σχολείου Τουρισμού της Καλαμάτας είχε σταθεί σε όσα περιμέναμε ή θα έπρεπε να γίνουν για το άνοιγμα του τουρισμού.

"Φέτος είναι πολύ περίεργη χρονιά

"Φέτος είναι μια πολύ περίεργη χρονιά για τον τουρισμό σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο" σημείωσε και αυτή τη φορά εξηγώντας πως έχουν χαθεί έσοδα περίπου 2,5 μηνών και φυσικά ο Ιούνιος για όσα ξενοδοχεία ξεκίνησαν έχει πολύ μικρή πληρότητα. Και αυτό γιατί δεν έχουμε ακόμα ξένους επισκέπτες, ενώ οι Ελληνες, λόγω της αλλαγής των προγραμμάτων των σχολείων δεν έχουν προγραμματίσει διακοπές μέσα στον Ιούνιο.
Ο Ιούνιος θα είναι ένας αναγνωριστικός μήνας, κακός μήνας άρα, αφού έσοδα και πληρότητα θα είναι πολύ πεσμένα.
Άρα από κει και πέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο "ελπίζουμε ότι θα υπάρχει κύμα Ελλήνων που θα έρθει για να κάνει διακοπές" σημειώνει.

 

"Ερωτηματικό η ξένη αγορά"
"Το ερωτηματικό είναι η ξένη αγορά, δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουν πτήσεις, με ποια συχνότητα θα υπάρχουν και αν θα πλησιάσουν έστω και λίγο το περσινό επίπεδο" ανέφερε ο κ. Ανδριανόπουλος και πρόσθεσε: "Η ξένη αγορά μας λείπει σε όλη τη Μεσσηνία, δεν ήταν μια μικρή αγορά.
Είναι ελάχιστες οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γιατί δεν υπάρχουν πτήσεις.  Πέρσι είχαμε φτάσει μέχρι και 40 πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τώρα οι πτήσεις είναι ελάχιστες.
Θα έχουμε μια πτώση τζίρου και ελπίζουμε να μην ξεπεράσει ένα ποσοστό που είναι πολύ επικίνδυνο για τα ξενοδοχεία".

"Τελευταία στιγμή λάβαμε τα πρωτόκολλα"
Απαντώντας στο κατά πόσο τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία ενός ξενοδοχείου, τόνισε: "Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων μας επηρεάζει οπωσδήποτε, πολλά από αυτά ήταν μέρος της καθημερινής λειτουργία μας όμως σίγουρα την έχει επηρεάσει.
"Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι ήρθαν τελευταία στιγμή αλλά προσαρμοστήκαμε σχετικά γρήγορα" παρατήρησε και συμπλήρωσε: "Ήδη έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό μας πάνω σε αυτά κι εμείς ήδη προχωράμε στην πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα για να έχουμε σήμα πιστοποίησης για την τήρηση των πρωτοκόλλων, παρ΄ όλο που δεν είναι υποχρεωτικό για ξενοδοχεία με 50 δωμάτια και πάνω".

Τα κυριότερα σημεία στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο
Σε αυτό το σημείο θα σας παρουσιάσουμε την ΚΥΑ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορονοϊού, (υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού) ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο "Health First" και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.
Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:
α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού - COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
δ) Βιβλίο συμβάντων - COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.
Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ:
Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωονοϊού - COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού - COVID -19.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ντι Μπενεντέτο

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα