Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 12:09

Προβολή ντοκιμαντέρ στην Μεσσήνη αυτό το Σαββατοκύριακο

Θα προβληθούν στη Μεσσήνη δύο βραβευμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Πλατφόρμα Πολιτισμού ΡΕΚΤΗΣ, σε συνδιοργάνωση με το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης και τη στήριξη του Δήμου, οργανώνει δύο προβολές στον προαύλιο χώρο του Φιλοσοφικού Κέντρου της πόλης, στις 8.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.


Σάββατο 28/9
Το “I itsai Romni/Το κορίτσι γυναίκα” της Ευαγγελίας Γούλα βραβεύτηκε με το βραβεία Ισότητας ως η καλύτερη ελληνική ταινία που ανέδειξε το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.
Μια ταινία που διαπραγματεύεται το θεσμό του γάμου στην φυλή των Ρομά. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αναφέρεται στη θέση της γυναίκας, στον τρόπο ζωής της, στον τρόπο που η ίδια αντιλαμβάνεται την θέση της μέσα στην κοινότητα, καθώς και το πώς
προσδιορίζεται κοινωνικά μέσα από το γάμο. Η ταινία στηρίζεται σε προσωπικές μαρτυρίεςγυναικών και ανδρών Ρομά. Παρόλη τη μεγάλη σημασία του γάμου, οι γονείς Ρομά σήμερα, ανεξαρτήτως φύλου, τοποθετούνται θετικά απέναντι στο θεσμό του σχολείου. Τι γίνεται όμως όταν το κορίτσι γίνει δεκατριών χρονών;


Κυριακή 29/9
Το ντοκιμαντέρ “Ένα Δέντρο Θυμάται” του Κώστα Φόλλα, απέσπασε το Βραβείο Κοινού ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή της διοργάνωσης.
Δεν έχουμε μόνο εμείς οι Έλληνες Δίστομο και Κομμένο. Η ναζιστική θηριωδία έχει αφανίσει χωριά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Λίντιτσε στην Τσεχία είναι ένα απ’ αυτά. Οι Ναζί το ισοπέδωσαν τον Ιούνιο του 1942 μετά τη δολοφονία του διοικητή των ΕςΕς στην κατεχομένη Πράγα, Ράινχαρντ Χάιντριχ. Τη διαταγή είχε δώσει ο ίδιος ο Χίτλερ – συνολικά 1.300 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες, σφαγιάστηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία του Χάιντριχ από Τσέχους πατριώτες. Τη συγκλονιστική ιστορία του μικρού αυτού χωριού, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και αποτελεί σύμβολο του διαρκούς αγώνα κατά του φασισμού, διηγείται με τον κινηματογραφικό του φακό ένας Έλληνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, ο Κώστας Φόλλας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα