Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 01:21

Καλαμάτα: Μαρτυρίες μεταναστών με παιδιά που... ξαναβγήκαν Ελλάδα (Βίντεο, Φωτογραφίες)

Καλαμάτα: Μαρτυρίες μεταναστών με παιδιά που... ξαναβγήκαν Ελλάδα (Βίντεο, Φωτογραφίες)

Μετά από 3-4 ημέρες στη θάλασσα βρέθηκαν ξανά στην Ελλάδα, απ' όπου ξεκίνησαν για να φύγουν αναζητώντας τη τύχη τους και άσυλο σε άλλη χώρα. Πλήρωσαν τους διακινητές τους 5.000 ευρώ το άτομο και ξεκίνησαν από παραλιακή περιοχή της Αθήνας, όπως λένε κάποιοι, για να πάνε στην Ιταλία. Ανάμεσά τους 7 παιδιά, μέχρι 10 -11 ετών το πολύ και 4 γυναίκες. Να σημειωθεί πως ένας νέος άντρας διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αμέσως μετά την άφιξή τους, λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσίασε. Η κινητοποίηση των νοσηλευτριών του ΕΕΣ ήταν καθοριστική και σε αυτή την περίπτωση.

Οι 57 μετανάστες από διάφορες χώρες, που εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου σε πλοιάριο 84 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου, μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου στη ράδα του λιμανιού της Καλαμάτας, με το ελληνικό πλοίο Kriti Jade, το οποίο κατευθυνόταν προς Ιταλία και του ανατέθηκε η περισυλλογή και μεταφορά των 57 ατόμων. Στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στήθηκε ακόμα μια φορά επιχείρηση για την υποδοχή τους, με τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Λιμενικού Ταμείου, του Δήμου Καλαμάτας, και τις υπηρεσίες στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας Μεσσηνίας. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από το πλοίο στο λιμάνι με δυο λάντζες, και όπως διαπιστώθηκε, όλοι τους έχουν στην κατοχή τους ελληνικά έγγραφα από την άφιξή τους στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσά τους είναι και 5-6 Τούρκοι, η συμμετοχή των οποίων ερευνάται στην όλη υπόθεση.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός πατέρα που ταξιδεύει με τη γυναίκα του και τα 4 παιδιά τους. Ο ίδιος δηλώνει πως κατάγεται από το Ιράκ, όπου είχε εργοστάσιο. Έχει φύγει με την οικογένειά του από τη χώρα του πριν 14 μήνες. Αρχικά έφτασε στην Κω, όπου παρέμειναν για 8 περίπου μήνες σε κέντρο φιλοξενίας. Στη συνέχεια βρήκε τρόπο κι έφτασαν στην Αθήνα, προσπάθησε να κινήσει τις διαδικασίες για να πάρει άσυλο, πληρώνοντας, κατά τη μαρτυρία του 20.000 ευρώ σε κάποιον που θα έκανε όλη τη διαδικασία, αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Το προηγούμενο διάστημα αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα για να αναζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα, μέσω της Ιταλίας. Ετσι, πλήρωσε και πάλι, 5.000 ευρώ το άτομο αυτή τη φορά. Οι διακινητές, τους παρέλαβαν από την Αθήνα (όχι από λιμάνι όπως διευκρίνισε) και ξεκίνησαν το ταξίδι για Ιταλία μαζί με όλους τους άλλους. Πριν μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας, είπε πως βρίσκονταν 4 ημέρες τη θάλασσα. 

Δείτε το βίντεο:
{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/LlxI60SMIEw}

Χώρος υποδοχής ορίστηκε και πάλι το -ακατάλληλο για ανάλογη χρήση- κτήριο των αποθηκών του λιμανιού. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα από τη μεριά του Λιμενικού Σώματος, ενώ θα ακολουθήσει και η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους από την Ασφάλεια της Αστυνομίας. Στη συνέχεια αναμένεται πιθανότατα, ακόμα μια φορά να πάρουν υπηρεσιακό σημείωμα για τη διοικητική τους απέλαση, ποιος ξέρει, ίσως για να αναζητήσουν και πάλι τρόπο... για να φύγουν από τη χώρα μας.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022