Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 18:19

Δέος, θαυμασμός και συγκίνηση για το ντοκιμαντέρ της "Γαία" στη Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δέος, θαυμασμό και συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό το ντοκιμαντέρ της Χαράς Φράγκου "Η στιγμή σου στη ζωή μου", το οποίο είναι αφιερωμένο στη δράση της εθελοντικής ομάδας Μάνης, "Γαία" και προβλήθηκε την Τρίτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία της σκηνοθέτιδος, Χαράς Φράγκου.

Πρόκειται για ωδή στην αλληλεγγύη των ανθρώπων της “Γαία”, πολλοί εκ των οποίων, ταξίδεψαν από τη Μάνη στη Θεσσαλονίκη και στάθηκαν μετά την προβολή, ανάμεσα στο κοινό και στο λευκό πανί.
Έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο του φεστιβάλ, να γνωρίσει από κοντά, τόσο τους ανθρώπους της ομάδας, όσο και τις αντιξοότητες του έργου τους, προκαλώντας συβαισθηματικές αντιδράσεις, τις οποίες κατέγραψε η κάμερα της Εύφορης Γης.
Στο κοινό μίλησαν η μέχρι πρότινος πρόεδρος της "Γαία", Χριστίνα Κωνστάντιου και ο διοικητής της ομάδας Κωνσταντίνος Ξυδέας.
Οι εθελοντές, τόνισαν πως δεν είναι μόνοι τους, πως υπάρχουν εθελοντές σε κάθε γωνία της χώρας και πως αυτό που χρειάζεται ο εθελοντισμός, είναι η ενότητα των δυνάμεών του και των ανθρώπων που απαρτίζουν τις δράσεις του.
Μας έφεραν αντιμέτωπους, με τις απτές δυσκολίες του έργου τους, μιλώντας για την επικινδυνότητα και το ρίσκο που επιφυλάσσει κάθε παρέμβασή τους σε πυρκαγιά, κάθε διασωστική επιχείρηση, για την αυταπάρνηση που προϋποθέτει το εγχείρημά τους.

Δείτε το ρεπορτάζ από την προβολή του ντοκιμαντέρ:


Μίλησαν για τις δυσκολίες της έλλειψης εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν, αφού η όποια κατάρτισή τους έχει προκύψει εμπειρικά, ρισκάρωντας τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους.
Εμπόδια που για τους περισσότερους, μοιάζουν ανυπέρβλητα, για τους ανθρώπους της “Γαία”, αποτελούν την αυτονόητη υπέρβαση απέναντι στον κίνδυνο του συνανθρώπου τους.
Όμως το ντοκιμαντέρ, δεν είναι μόνο το κανάλι κοινωνικοποίησης, του θάρρους αυτών των ανθρώπων και πρέπει να αποτελέσει, όπως τόνισαν και οι ίδιοι, μια καταγγελία, μια κραυγή, απέναντι στο κράτος, την αδράνειά του και την ανεπάρκεια των κοινωνικών δομών του.
“Η στιγμή σου στη ζωή μου”, το “χρέος” της δημιουργού του, στη “Γαία”, Χαράς Φράγκου, όπως η ίδια το αποκάλεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Έυφορη Γη, είναι η ψυχή και η φωνή, των μέχρι πρότινος αφανών ηρώων, που σήμερα δεν είναι πια άγνωστοι.

Η δημιουργός, μετά την προβολή αναφέρθηκε συγκινημένη στη θερμή υποδοχή των εθελοντών από τον κόσμο του ντοκιμαντέρ, καθώς και στην διακριτική παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ.
Τώρα, δε μπορούμε παρά να περιμένουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ και στην Καλαμάτα, η οποία προγραμματίζεται μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα στις 19 του μήνα.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Πουλοπούλου

Αποστολή/Βίντεο: Κωνσταντίνος Σταθόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2019

Περισσότερο διαβασμένα