Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 15:21

Νέα ρεκόρ για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Αυξήθηκαν τα μέλη, τα βιβλία, οι δανεισμοί, οι δωρεές, βάσει των στοιχείων του 2018 και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων αποτελεί κόμβο ανάγνωσης, πολιτισμού και δράσεων.

Σε μια νέα εποχή, εισέρχεται σταθερά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Τα τελευταία χρόνια και λειτουργώντας ήδη από το 1958, γνωρίζει νέα άνθιση, καθώς σταδιακά και σταθερά αυξάνει τα μετρήσιμα στοιχεία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Από τις δωρεές μέχρι τη χρήση των υπολογιστών, από τους αναγνώστες και τους δημιουργούς μουσικής, από τις δράσεις μέχρι τις ενημερωτικές επισκέψεις, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ενισχύει την τοπική πνευματική δραστηριότητα. Με πλήθος τμημάτων, με έμφαση στην τεχνολογία και τη μουσική, με σπάνια και σημαντικά βιβλία, με πλούσια στοιχεία για την τοπική ιστορία, η βιβλιοθήκη είναι πνευματικός πόλος για αναγνώστες, μαθητές, ερευνητές, επιστήμονες. Κάθε τμήμα είναι διαρθρωμένο με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών. Η ιστορία και η ξένη λογοτεχνία, η ψυχολογία και οι φυσικές επιστήμες, η τοπική ιστορία, η ελληνική εφηβική λογοτεχνία, τα παραμύθια, τα περιοδικά, είναι όλα τμήμα μιας μεγάλης εικόνας: αυτής της φιλαναγνωσίας, που στον Δήμο Τρικκαίων προωθείται με πρωτεργάτη τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Συνεχείς εκδηλώσεις με ομιλίες και συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, μετέχοντας στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, δράσεις για παιδιά και εφήβους, παρουσία στα τοπικά δρώμενα με ενίσχυση του ερευνητικού έργου. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τη συμμετοχή των τρικαλινών στην ίδια τη Βιβλιοθήκη, πρόκειται για τις δωρεές. Δωρεές βιβλίων από τρικαλινούς/ες με έντονη την αγάπη για το βιβλίο, με έκδηλη συμμετοχή στον πνευματικό βίο. Προσφάτως έγινε η δωρεά σχεδόν 500 αστυνομικών μυθιστορημάτων (!) ιδρύοντας επί της ουσίας τμήμα αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ κάθε χρόνο δεκάδες ή και εκατοντάδες βιβλία παραδίδονται στη Βιβλιοθήκη με θέματα γενικά, ιστορικά, κοινωνικά από έναν ή περισσότερους, τακτικούς ή όχι, δωρητές - λάτρεις της φιλομάθειας.

Τα στοιχεία

Η επιβεβαίωση της αγάπης των τρικαλινών για το βιβλίο και δη για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, γίνεται με τα αναλυτικά στοιχεία για το 2018:
Μέλη που προέβησαν σε δανεισμό: 18.551
Επισκέψεις στο αναγνωστήριο: 18.324
Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων: 990
Συμμετέχοντες σε δράσεις: 964
Χρήστες Η/Υ : 5.338
Δανεισθέντα βιβλία: 36.778
Σύνολο χρηστών: 44.167
Νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορά: 837
Νέοι τίτλοι βιβλίων από 158 δωρεές εκ των οποίων οι 904 εισήχθησαν στη Δ.Β.Τ. και οι 551 παραδόθηκαν σε φορείς (π.χ. Α΄/θμια & Β΄/θμια Εκπ/ση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων κ,α.): 1.455
Σύνολο νέων τίτλων βιβλίων: 1741
Συνολικός αριθμός βιβλίων: 51.726
Νέα μέλη: 606
Σύνολο μελών: 22.574

Σε έναν πληθυσμό περίπου 82.000, ουσιαστικά, ένας στους τέσσερις τρικαλινούς είναι μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων!

Συγκριτικά

Οι τρικαλινοί και οι τρικαλινές εμπιστεύονται τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη μεγαλύτερη στον νομό Τρικάλων, και οι αριθμοί το πιστοποιούν. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν:

 • κατά 604 τα μέλη (ανέρχονται πλέον σε 22.574 )
 • κατά 49 τα νέα μέλη (εγγράφηκαν νέα 606 άτομα)
 • κατά 596 τα βιβλία από αγορά
 • κατά 504 τα βιβλία από δωρεά
 • κατά 1347 τα βιβλία (ανέρχονται πλέον σε 51.726)
 • κατά 799 οι χρήστες Η/Υ
 • κατά 100 οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων
 • κατά 804 οι επισκέψεις στο αναγνωστήριο.

Πληροφορίες

 • Εχει ιστορία 61 ετών, από το 1958
 • Διαθέτει 10 τμήματα: Δανειστικό – Πληροφόρησης, Αναγνωστήριο, Παιδικό, Τοπικών Σπουδών, Σπανίων Βιβλίων, Ξενόγλωσσο, Media Lab (Η/Υ), Αρχείο Τοπικού Τύπου, Μουσικό Studio, Αρχείο.
 • Λειτουργεί με 7 άτομα προσωπικό
 • Εδρεύει  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης»
 • Υπάγεται στον τομέα Πολιτισμού του τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου.  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2019

Περισσότερο διαβασμένα