Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 12:22

Γεγονός η πρώτη γιορτή του κάστανου στα Αμπελάκια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο  Παρασκευή και Σάββατο 2-3 Νοεμβρίου στα ιστορικά Αμπελάκια οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο  Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου αλλά και την γιορτή κάστανου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά.


Την Παρασκευή το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και το άββατο το πρωί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ακολούθως  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων πραγματοποιήθηκε  επιμορφωτική ημερίδα με τα θέματα:
<<Φυτοπροστασία της Καστανιάς>> από τον Αθανάσιο Λιακατά MSc γεωπόνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας
<<Προγράμματα Σχεδίων Βελτίωσης-Νέων Αγροτών και Ομάδες Παραγωγών>> από τον Δημήτριο Πίχλιβα MSc γεωπόνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας.
Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού  προσφέρθηκαν ψημένα κάστανα και κόκκινο κρασί, προσφορά του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων και τοπικών παραγωγών.    
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος : «Φιλοδοξούμε στην εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής στην προώθηση του κάστανου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των παραγωγών. Στόχευση όλων είναι να γίνει το κάστανο προϊόν γεωγραφικής ανάδειξης ,και στην συνέχεια προϊόν ονομασίας προσέλευσης με στόχο την προστασία και την περιχαράκωση του ελληνικού καστάνου.
Στέλνουμε ένα μήνυμα στους παραγωγούς  ότι θα είμαστε δίπλα τους αρωγοί στις προσπάθειές τους ,πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες με την αγροτική παραγωγή και το πρωτογενή τομέα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.
Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και στα πλαίσια στήριξης και ενίσχυσης της καστανοκαλλιέργειας στοχεύουμε στην σύνδεση του αντλιοστάσιου στην θέση  ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΟΙ με τον υπάρχον αγωγό στη θέση ΜΕΛΕΤΙΚΟ δίνοντας την δυνατότητα άρδευσης σε περίπου 1000 στρεμμάτων  στην λεκάνη των Αμπελακίων που σήμερα στην ουσία δεν αρδεύονται.
Μια γιορτή σαν την σημερινή που πέρα την ανάδειξη της ποιοτικής καλλιέργειας κάστανου αναδεικνύει και τον πολιτιστικό μας χαρακτήρα την πλούσια παράδοση τον πολιτισμό και την κουλτούρα ,την δημιουργικότητα των κατοίκων την εγρήγορση των φορέων καθώς και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας».


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα