Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 11:43

«Ιδού η Ρόδος…» λέει το υπουργείο για την ανέγερση κτηρίου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρακολουθεί με απορία πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ανέγερση σύγχρονου κτιρίου εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Τα δημοσιεύματα αυτά διερωτώμενα αν έχουν εσχάτως χαλαρώσει οι όροι προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιχειρούν να συνδέσουν τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με την έγκριση της εν λόγω κατασκευής διαστρεβλώνοντας, όχι για πρώτη φορά φυσικά, την πραγματικότητα.


Η ανέγερση του εν λόγω κτιρίου εγκρίθηκε αρχικά από το ΥΠΠΟΑ το 2005. Το 2011 υποβλήθηκε νέα μελέτη και, ύστερα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εκδόθηκε σχετική απόφαση από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού. Είχε μεσολαβήσει η καταστροφή των αρχαίων που θα διατηρούνταν στο υπόγειο της εν λόγω οικίας άρα και η αδυναμία να εκπληρωθούν οι όροι της έγκρισης του 2005.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτονοήτως, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων παρακολουθεί, ως οφείλει, την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά την ενημέρωση προς την UNESCO, δεδομένου ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ζητηθεί και σταλεί στο παρελθόν, ενώ επίκειται νεότερη ενημέρωση κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα