Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 13:54

Στο προσκήνιο το έργο του Πέτρου Θέμελη

Τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Το Άγνωστο ‘Έργο Και Η Προσφορά Του Πέτρου Θέμελη», με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Νίκο Ζαχαριά. διοργάνωσε την περασμένη  Παρασκευή το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη.
Πρόκειται για την ανάδειξη μιας άγνωστης πτυχής της προσωπικότητας του Πέτρου Θέμελη, αυτής του ερασιτέχνη ζωγράφου.

Με επιρροές από το φιλόλογο και υπερρεαλιστή ζωγράφο πατέρα του, Γιώργο Θέμελη και την Ικαριώτισσα μητέρα του, ο άοκνος «στρατηγός» της Αρχαίας Μεσσήνης ζωγραφίζει γοργόνες, σε διάφορες μορφές και στάσεις. Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος προσέφεραν στον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη τιμητική πλακέτα για τη συνολική προσφορά του στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας και τον πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του τιμώμενου Καθηγητή με τίτλο «Γοργόνες». Η γοργόνα-ακρόπρωρο αποτελεί τη γλυπτή αναπαράσταση που τοποθετούταν στην πλώρη και αναμφισβήτητα είναι σημαντική λαϊκή έκφραση τέχνης στη ναυτική παράδοση. Πέρα από στολίδι είναι το έμβλημα του πλοίου. Σκοπός της τοποθέτησής της ήταν να δίνει δύναμη και προστασία στο πλήρωμα, ενώ παράλληλα συμβόλιζε την απόκτηση πλούτου και την αφθονία των αγαθών από τα ταξίδια.
Όσον αφορά την τεχνική του, το σχέδιο δεν αποτελεί δομικό στοιχείο της σύνθεσης, αλλά βασικό μέσο έκφρασης. Ξεκινά από αυτό και προχωρά στην εφαρμογή και την κατάκτηση του χρώματος. Αντίστοιχα, χρησιμοποιεί το χρώμα.
Τα έργα του Πέτρου Θέμελη διακρίνονται για την ελευθερία της πινελιάς, γεμίζοντας με φως και θάλασσα τις γοργόνες του, που αποτελούν το θέμα των συνθέσεών του. Άξιο απορίας ωστόσο είναι ένα μάτι, ζωγραφισμένο άλλοτε διακριτικά και άλλοτε έντονα, μόνιμο στοιχείο σε όλους σχεδόν τους πίνακές του. Ο ζωγράφος Θέμελης ακολουθεί την τεχνοτροπία της ναΐφ τέχνης και οδηγούμενος από το ένστικτό του καλλιεργεί αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς, με λαμπερά και έντονα χρώματα. Καταφέρνει να έρθει σε γόνιμη επαφή με το κοινό που το προσκαλεί σε ένα ευφραντικό ταξίδι ιστοριών, μύθων και πολύχρωμων αφηγήσεων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η Βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο τ. Βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, οι επιχειρηματίες Νικήτας Κάρτσωνας και Λεωνίδας Μανιατάκης, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα