Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 22:01

Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας δεν είναι πλέον στο σπίτι - εκτός και αν έχει μικρά παιδιά

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μένουν στο σπίτι ενώ οι σύζυγοί τους θα βγάζουν το ψωμί της οικογένειας είναι μια ιδέα που ανήκει στο παρελθόν για τη μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών –εκτός εάν οι γυναίκες αυτές έχουν μικρά παιδιά– σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών διαφωνούν με την άποψη ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι. Το ποσοστό αυτό ήταν 65% το 2012, σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (NCSR) στην οποία συμμετείχαν 4.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι οι μητέρες που έχουν παιδιά κάτω των 5 ετών θα πρέπει να μένουν στο σπίτι για να τα μεγαλώνουν ενώ μόλις το 7% θεωρεί ότι θα πρέπει να εργάζονται με πλήρες ωράριο.

Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει σημαντικό πρόβλημα, μολονότι οι διακρίσεις λόγω φύλου καταργήθηκαν δια νόμου τη δεκαετία του 1970. Οι άνδρες στη Βρετανία κερδίζουν κατά μέσο όρο 18,4% μεγαλύτερο μισθό από τις γυναίκες. Και οι γυναίκες που αφού γεννήσουν εργάζονται με μειωμένο ωράριο ή με μερική απασχόληση διαπιστώνουν ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να εξισωθεί ο μισθός τους με εκείνον των ανδρών συναδέλφων τους. Ακόμη πιο χαμένες είναι οι μορφωμένες μητέρες.

"Οι άνθρωποι στη Βρετανία απομακρύνονται από την ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να είναι οι κουβαλητές και οι γυναίκες νοικοκυρές", σχολίασε η Νάνσι Κέλι, η αντιπρόεδρος του NCSR. "Όμως, όταν ρωτάμε αν πιστεύουν ότι οι μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας θα έπρεπε να εργάζονται, διαπιστώνουμε ότι δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό" εκείνων που τάσσονται υπέρ, πρόσθεσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα