Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 13:10

Go On: Οι Σχολές Γονέων του Πρότυπου Κέντρου Μητέρα - Παιδί κάνουν πιο αρμονική την καθημερινότητά μας (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Οι Σχολές Γονέων του Πρότυπου Κέντρου Μητέρα - Παιδί έχουν καθιερωθεί σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Αποτελούν ένα ανοιχτό παράθυρο γνώσης, που σκοπό έχει την ενημέρωση και την παροχή βοήθειας στη διαχείριση καταστάσεων, από την πλευρά των γονέων, τόσο σε θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών, όσο και σε ζητήματα που προκύπτουν, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά ηρεμία και αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στο ζευγάρι και τα μέλη της οικογένειας.

Διαβάστε και άλλα παρόμοια και ενδιαφέροντα άρθρα στο Go On #23

Δείτε το βίντεο:

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από την επιστημονική συνεργάτιδα του Πρότυπου Κέντρου, κλινική ψυχολόγο κα Ηρώ Διαμαντοπούλου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Χαρακτηριστικό δείγμα της συστηματικής δουλειάς που γίνεται στις συνεδρίες αποτελούν οι μαρτυρίες των γονέων, οι οποίοι στο σύνολό τους αναγνωρίζουν έμπρακτα τη βελτίωση των οικογενειακών σχέσεων στην καθημερινότητά τους εφαρμόζοντας στο μέτρο του δυνατού τις συμβουλές της κας Διαμαντοπούλου.
Η Ματίνα Νιάρχου και ο Άκης Κουρμπέτης, γονείς μιας κόρης 6 ετών, επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια των συνεδριών αποκόμισαν πλήθος χρήσιμων πληροφοριών αναφορικά με τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, αλλά και τον σπουδαίο και αναγκαίο ρόλο της οριοθέτησης. Ο κος Κουρμπέτης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της οριοθέτησης και αναγνωρίζει πως η εφαρμογή της, όχι μόνο τον βοήθησε να δημιουργήσει μια σταθερή σχέση με το παιδί του, αλλά και να εξελιχθεί ο ίδιος στο ρόλο του μπαμπά. Η κα Νιάρχου συστήνει ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή στις Σχολές Γονέων, καθώς ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος και οι γνώσεις που αποκτά μέσα απ' την ενασχόληση του με δράσεις που καταπιάνονται με το παιδί και την οικογένεια, συμβάλλουν στη δημιουργία υγιούς σχέσης με το παιδί και ήρεμη συνύπαρξη μεταξύ των μελών της οικογένειας.


Στο σημαντικό ζήτημα της οριοθέτησης στάθηκε ιδιαίτερα και η κα Λέα Μπέκου, μαμά μιας τρίχρονης κόρης. Η κα Μπέκου ενημερώθηκε για την ύπαρξη των Σχολών Γονέων μέσα απ΄ την επαφή της με γονείς που παρακολουθούσαν μαθήματα βρεφικής και παιδικής κολύμβησης στο Πρότυπο Κέντρο και ομολογουμένως δε δίστασε καθόλου να δηλώσει συμμετοχή και να ενταχθεί στον κύκλο των συνεδριών. Την κα Μπέκου την απασχολούσε ιδιαίτερα το ζήτημα της εφαρμογής ορίων μιας και λόγω της ηλικίας της κόρης της, ερχόταν συχνά αντιμέτωπη με τα ξεσπάσματα της μικρής. Όπως τονίζει η ίδια, βοηθήθηκε αρκετά καθώς βελτιώθηκε σημαντικά η καθημερινότητά της, απέκτησε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, διότι γνωρίζει πλέον πως μπορεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ενώ τέλος είναι σε θέση να μεταδώσει τις γνώσεις της τόσο στο σύζυγό της όσο και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Η αναγνώριση ότι είναι μια καλή μαμά είναι το δικό της παράσημο.

Τελειώνοντας, η κα Διαμαντοπούλου δρέποντας τους καρπούς των κόπων της, χαμογελά καθώς διαπιστώνει απ' τις αφηγήσεις των μαθητών-γονέων ότι η καθοδήγηση και οι συμβουλές της επιφέρουν βιωματικά πλέον το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κα Διαμαντοπούλου υπερτονίζει τη σημασία και την εφαρμογή των ορίων καθώς αποτελεί την πρώτη θεματική με την οποία ξεκινά κάθε κύκλος μαθημάτων. Υποστηρίζει πως το ένστικτο του γονιού είναι σημαντικό, ωστόσο η γνώση αποτελεί βασικό εργαλείο διαμόρφωσης σχέσεων και διαχείρισης καταστάσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν υφίσταται διάκριση καλών και κακών γονέων, κανένας δεν γεννήθηκε γονέας, αλλά μπορεί να μάθει πως να είναι γονιός. Απαιτείται χρόνος για να κατανοήσει ο κάθε γονιός τον τρόπο που μπορεί να λειτουργεί, να προχωρήσει στην εφαρμογή όσων έμαθε, ώστε να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα στην οικογένεια. Η κα Διαμαντοπούλου συστήνει να αρχίζουν οι γονείς τα μαθήματα απ' τη στιγμή που η μαμά μαθαίνει ότι είναι έγκυος, προκειμένου να προετοιμαστούν για την άφιξη του νέου μέλους αλλά και το νέο γονεϊκό ρόλο.


Οι συναντήσεις ξεκινούν απ' τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα στο χρόνο που συμφωνούν τα μέλη της ομάδας. 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Διαβάστε και άλλα παρόμοια και ενδιαφέροντα άρθρα στο Go On #23

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα