Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 12:17

9η Μαΐου: Ημέρα της Ευρώπης

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης. Είναι η μέρα που ουσιαστικά εορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη. Τυπικά η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, εξηγεί στο μήνυμά του για την συγκεκριμένη ημέρα, ο πρύτανης του Εθνικού και Καπ[οδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

Το μήνυμα συνεχίζει ως εξής: Έτσι, λοιπόν, από την Κοινότητα που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, μετέπειτα την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το ECU, εν συνεχεία την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και το ΕΥΡΩ και τη μεγάλη, βεβαίως, παράδοση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη και τα Κράτη της εμπέδωσαν την κουλτούρα της συνεργασίας σε στέρεες βάσεις.

Σήμερα, θεωρούμε αυτήν την επέτειο της 9ης Μαΐου ως μια μέρα δράσης προς επίρρωσιν του οράματος για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (European Universities initiative), στη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS το οποίο ξεκίνησε το 2018 έπειτα από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δομήσει το μελλοντικό πλαίσιο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στην Ευρώπη.

Τα ιδρύματα που συμμετέχουν ισότιμα στο CIVIS είναι τα Πανεπιστήμια: Aix-Marseille Université, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Universitatea din București, Université libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University και Eberhard Karls Universität Tübingen. Επίσης, έχει ενταχθεί στη συμμαχία ως συνεργαζόμενο μέλος το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και το Paris Lodron University of Salzburg.

Η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην πιλοτική προσπάθεια της ΕΕ είναι σημαντική, καθώς καθιστά το ίδρυμα μας συνδιαμορφωτή της νέας εποχής των πανεπιστημίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά παράλληλα μας δίνει και την δυνατότητα να κάνουμε τις αλλαγές και προσαρμογές που είναι χρήσιμες στην σύγχρονη εποχή, συμβάλλοντας στο μεγάλο, κοινό ευρωπαϊκό όραμα της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ΕΚΠΑ έχει αναλάβει την Προεδρεία του CIVIS για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο και θα διοργανώσει στην Αθήνα από 17/5 έως 20/5/2022 τη σημαντική ετήσια εκδήλωση Global CIVIS Days.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο CIVIS, μπορούν να οικοδομήσουν γέφυρες στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας το υπόβαθρο για Στρατηγική Επικοινωνία, ειδικά σε περίπλοκα ζητήματα όπως πανδημίες ή προσφυγικές ροές και γεωστρατηγικές συγκρούσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα