Σάββατο, 23 Απριλίου 2022 17:55

Η δύναμη των ανθρώπων με αναπηρία να συμβάλλουν ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι από 4 σωματεία ΑΜΕΑ – Τα πολλαπλά μηνύματα

Η θέληση αλλά και η δύναμη συνανθρώπων μας με αναπηρία να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι με τις δικές τους ικανότητες, ήταν το βασικό μήνυμα που αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά με εμφατικό τρόπο από τους ίδιους, τις οικογένειες τους και τους φροντιστές τους στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πρώτου κτιρίου-πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα παραδώσει η Lamda Development στο Ελληνικό μέσα στο 2023 και θα στεγάσει τα σωματεία AμεΑ «Αμυμώνη», «Ερμής», «ΝΙΚΗ-Victor Artant» και «ΣΑμΣΚΠ».

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων σωματείων μέσα από τις σύντομες παρεμβάσεις άγγιξαν κάθε παρευρισκόμενο, αναδεικνύοντας το καθημερινό τους δύσκολο αγώνα, διαχρονικά, δίχως να επιρρίπτουν ευθύνες, δίχως να παραπονιούνται. Ένα αγώνα αξιοπρεπή που έχει μόνον ως στόχο τη δημιουργία συνθηκών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Τα μηνύματα όμως που αναδείχθηκαν από την εκδήλωση ήταν πολλαπλά και σχετίζονται με την σημασία επιμέρους τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας.

- Η σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αναδείχθηκε από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία σε μήνυμα της χαρακτήρισε την κοινωνική αλληλεγγύη σε καιρούς κρίσεων και οξυμένων προκλήσεων ως το πιο ισχυρό μας αντίδοτο. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του συγκροτήματος για ΑΜΕΑ στο Ελληνικό, στο πρότυπο των αειφόρων σχολικών κτιρίων, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον των ευάλωτων συμπολιτών μας.

- Η αξιοποίηση του πλούτου της διαφορετικότητας. Αναδείχθηκε από την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του πλούτου της διαφορετικότητας των συνανθρώπων μας. Είμαστε πλέον έμπρακτα στην εποχή που η συμπεριληπτικότητα είναι αναγκαία όχι μόνο ως ανθρωπιστικό μοντέλο που μας υπαγορεύουν ηθικοί κανόνες, αλλά ως απαραίτητη προϋπόθεση κοινωνικής ανάπτυξης και οικονομικής προόδου, είπε η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγικής δράσης στον τομέα αυτό.

- Η κατασκευή σύγχρονων υποδομών και έργων προσβάσιμων σε όλους. Αναδείχθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου ο οποίος επισήμανε ότι εκτός από το κτίριο- πρότυπο που κατασκευάζεται, ολόκληρο το έργο του Ελληνικού, η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιείται με ειδικές προβλέψεις για ανθρώπους με αναπηρία. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου νέου τρόπου ζωής. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα αποτελεί την προστιθέμενη αξία, στο Ελληνικό δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, θα είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους, είπε ο κ.Αθανασίου.

Όπως αναφέρθηκε το νέο κτίριο εντός του Ελληνικού, όπου θα στεγαστούν τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη - Victor Artant, καθώς και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, διακρίνεται για τον «πράσινο» και βιώσιμο σχεδιασμό του, όπως ολόκληρη η επένδυση. Το κόστος για την ανέγερση του κτιρίου, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ αναλαμβάνει αποκλειστικά η Lamda Development. Οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου, που θεωρείται διεθνές πρότυπο για τις Μονάδες Φροντίδας, έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα