Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 16:36

Eκδήλωση μνήμης για την "πρώτη Μάχη του Αγώνα" στη Χώρα ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Eκδήλωση μνήμης για την "πρώτη Μάχη του Αγώνα" στη Χώρα ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την πρώτη Μάχη του Αγώνα στη Χώρα το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο του κοινοτικού συμβουλίου Κόκκινο Γιώργο, τους χαιρετισμούς από τους επίσημους, Δήμαρχο Πύλου Νέστωρος κ. Παναγιώτη Καρβέλα  τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφαντάρη και την κ. Άννα Καλογεροπούλου, αντιπεριφερειάρχη τουρισμού. Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας κ. Αθανάσιου Χρήστου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος με γλαφυρό και χειμαρρώδη λόγο μας ταξίδεψε στα χρόνια της επανάστασης του 1821, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές του ξεκινήματος της στη Μεσσηνία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα και στους πρωταγωνιστές που οδήγησαν στη μάχη της Λιγούδιστας στις 27 Μαρτίου 1821. Ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε επίσης στην αξία της ιστορίας, εφόσον τα ιστορικά γεγονότα αποτελούν σημείο αναφοράς και συνδετικό ιστό για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Μπίρης πήρε τη σκυτάλη ως ομιλητής, ξεκινώντας από τους προεπαναστατικούς χρόνους και τις συνθήκες που οδήγησαν στην έναρξη της επανάστασης. Στη συνέχεια παρουσίασε ένα ολιγόλεπτο βίντεο με ιστορικές πηγές και την γεωγραφία της περιοχής,  τεκμηριώνοντας με άριστο τρόπο τόσο το γεγονός της ίδιας της μάχης της Λιγούδιστας, όσο και την ακριβή περιοχή στην οποία διαδραματίστηκε. Παρουσίασε στη συνέχεια το νέο του βιβλίο ΄΄Η Ελληνική Επανάσταση 1699-1834΄΄ κάνοντας περιληπτική αναφορά στα κεφάλαια του βιβλίου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Μπίρη στην ιστορία των Ντρέδων, οι οποίοι είχαν την κύρια συμμετοχή στη Μάχη της Λιγούδιστας, στις εξαιρετικές πολεμικές τους ικανότητες, στον οπλαρχηγό Γιαννάκη Μέλιο και στην πολύτιμη συνεισφορά τους στην επανάσταση του 1821, που για συγκεκριμένους λόγους η πολιτεία δεν αναγνώρισε, ως όφειλε.

Ο κ. Μπίρης κάλεσε στη συνέχεια τον απόγονο των Ντρέδων κ. Σταθόπουλο Σταύρο ο οποίος με απλό και γλαφυρό λόγο, αναφέρθηκε με συγκίνηση στους προγόνους του, στις πολεμικές τους δεξιότητες, στην συμβολή τους στην εθνική παλιγγενεσία, αλλά και στην αγνόησή τους από την επίσημη ιστορία.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, αφήνοντας διάχυτη την αίσθηση της συνέχειας που πρέπει να ακολουθήσει.  Από την πλευρά μας ως οργανωτική επιτροπή, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Χρήστου και κ. Μπίρη που τίμησαν με την παρουσία τους και τις εισηγήσεις τους την εκδήλωσή μας, αναδεικνύοντας τη ΄΄Μάχη της Λιγούδιστας΄΄ ως πρώτη μάχη του Αγώνα.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους προσκεκλημένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, και τους συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν και ΄΄αγκάλιασαν΄΄ τη ΄΄Μάχη της Λιγούδιστας΄΄.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου στις 11:00 πμ στον ίδιο χώρο που έγινε η ΄΄Πρώτη Μάχη΄΄ τελέστηκε η πρώτη επιμνημόσυνη δέηση ύστερα από διακόσια ένα χρόνια! Έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστωρος τον Αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Χώρας και διαβάστηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον γιατρό και ιστορικό Γιάννη Μπίρη,  τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την συνεχή παρουσία του και για την πολύτιμη συμβολή του.

Για την Δ/Κ Χώρας και την Οργανωτική Επιτροπή, η ανάδειξη της ΄΄Πρώτης Μάχης του Αγώνα΄΄ δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή του δικού μας αγώνα, που έχουμε χρέος να δώσουμε -όλοι μαζί- για να να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022