Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 12:13

Go On: Κ.Α.ΝΕ.- Νέοι απ΄όλο τον κόσμο για εθελοντική προσφορά στην Καλαμάτα

Ταξιδεύουν στην Καλαμάτα από διάφορα μέρη του κόσμου, εργάζονται εθελοντικά σε κοινωνικές δομές, ενώ φιλοξενούνται και γνωρίζουν τη χώρα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους της. Ταυτόχρονα αποκτούν εμπειρίες και δεξιότητες.

Ρεπορτάζ: Μαρία Νίκα

Πρόκειται για νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, για το οποίο στην Καλαμάτα η Κ.Α.ΝΕ. (Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων) είναι πιστοποιημένος φορέας συντονισμού, υποδοχής και αποστολής.
Οι εθελοντές προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις αραβικές, το Ισραήλ, την Τουρκία, ενώ πιο σπάνια από τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Ζώντας εδώ από δύο μήνες έως ένα χρόνο, υποστηρίζουν τη λειτουργία κοινωνικών δομών, όπως το ΚΕΦΙΑΠ, το Κέντρο Ημέρας, τον «Κήπο της Λυσούς», το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας “Ιππόσχεση”, σε συνδυασμό με δράσεις της ίδιας της Κ.Α.ΝΕ. στην εκπαίδευση και τη μη τυπική μάθηση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.


«Υποδεχόμαστε τα παιδιά και τα προετοιμάζουμε ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα τις πολιτισμικές ομοιότητες και διαφορές, τη διαφορετική κουλτούρα, προκειμένου να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, να μην είναι απλά επισκέπτες,
αλλά να υπάρξει μια διάδραση και με τους ντόπιους νέους. Να κάνουν φιλίες, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν μαζί. Παρακολουθούν επίσης μαθήματα ελληνικής γλώσσας, συμμετέχουν σε δραστηριότητες που βοηθούν στην κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού, πραγματοποιούν επισκέψεις, ενώ γίνεται προετοιμασία, εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα που αφορούν την εργασία τους εδώ.
Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει έρθει να υποστηρίξει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δρόμου, λαμβάνει κατάρτιση στη διαχείριση του πολιτιστικού αγαθού», μας λέει ο υπεύθυνος της Κ.Α.ΝΕ. Φιλάρετος Βούρκος. Στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να συμμετάσχουν νέοι είτε είναι φοιτητές είτε όχι. «Το πρόγραμμα δίνει ευκαιρίες σε όλους ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, είτε προέρχονται από τον γενικό πληθυσμό είτε από δύσκολα περιβάλλοντα», αναφέρει ο Φ. Βούρκος και σημειώνει: «Μάλιστα δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες οικονομικές, οικογενειακές, κοινωνικές ή άλλες.
Αντίστοιχα, παιδιά από την Καλαμάτα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό σε χώρες τους εξωτερικού. Ταξιδεύουν κυρίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία κ.λπ. Πριν από το Brexit στις κύριες χώρες επιλογής τους ήταν και η Αγγλία».


Και σεμινάριο ρομποτικής

Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες η Κ.Α.ΝΕ. πραγματοποίησε επίσης, σε συνεργασία με οργανισμό από την Πολωνία (Meritum) σεμινάριο κατάρτισης ατόμων στον τομέα της ρομποτικής και του προγραμματισμού.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν, άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν με νέους, να καταρτιστούν, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά κέντρα ρομποτικής στις χώρες τους.
Το εντατικό σεμινάριο, του προγράμματος Erasmus+, διήρκεσε 10 μέρες (ολόκληρο το πρόγραμμα είναι 2ετές), ενώ πάλι από την Κ.Α.ΝΕ. πρόκειται να ξεκινήσουν μαθήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και κατάρτισης πάνω στη ρομποτική, την οικονομική και επιχειρηματική παιδεία.

Volunteers from all over Europe are travelling to Kalamata, working in NGOs and social services while learning about the Greek language, the culture and the people. These young people are taking part in the European Solidarity
Corps innitiative, realized by KANE in Kalamata that is specialized in youth programs.

 

Διαβάστε το 13ο τεύχος Go On

Διαβάστε το 13ο τεύχος Go On και στην πλατφόρμα μας στο Issuu

Διαβάστε στο 10ο τεύχος Go On για: Γεμάτο καλοκαίρι στο Re-think

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα