Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 12:49

3 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου αποτελεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μελών της κοινωνίας.

Από το 1992 έως και σήμερα, τη 3η Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τη Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), η οποία θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ. Σκοπός αποτελεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα ατόμων με αναπηρία, η κατανόηση δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά και των συναισθημάτων αποκλεισμού που βιώνουν ως αποτέλεσμα των πράξεων μας.

Αυτή η ιδιαίτερη ημέρα έχει ως στόχο λοιπόν, να μας κινητοποιήσει να εντάξουμε ενεργότερα τα άτομα με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, είτε αυτή είναι πολιτικής, είτε αυτή είναι πολιτιστικής φύσεως.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και τον Οργανισμό της Παγκόσμια Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η ενσωμάτωση των ατόμων αυτών αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, έχει κεντρικό ρόλο στην πραγματοποίηση της Ατζέντας 2030 που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω. Επομένως, ο σεβασμός στα δικαιώματα των ΑμεΑ δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά και μια επένδυση σε ένα κοινό μέλλον.

Ακόμα, η παγκόσμια κρίση με το COVID-19 έχει ενισχύσει τις προϋπάρχουσες ανισότητες, αποκαλύπτοντας έτσι την έκταση του αποκλεισμού και τονίζοντας ότι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι επιτακτική αφού είναι μία από τις πιο αποκλεισμένες ομάδες στην κοινωνία μας. Ειδικότερα, τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την εργασιακή απασχόληση και τη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα γενικότερα. Απαιτείται λοιπόν, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να διασφαλίσουμε το ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μείνουν στην απέξω.

 

Κ.Χ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα