Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 20:01

Καλαμάτα: Έρευνα και διάσωση με εκπαιδευμένους σκύλους και συνθετική ανθρώπινη οσμή! (Ρεπορτάζ, Βίντεο, Φωτογραφίες)

Καλαμάτα: Έρευνα και διάσωση με εκπαιδευμένους σκύλους και συνθετική ανθρώπινη οσμή!  (Ρεπορτάζ, Βίντεο, Φωτογραφίες)
Εύφορη Γη - Κέλλυ Δημητρούλια

Στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε η πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική δοκιμαστική άσκηση για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων εργαλείων που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην έρευνα και τη διάσωση ανθρώπων, σε περιπτώσεις σεισμών, βιομηχανικών ατυχημάτων και άλλων καταστροφών. Η ιδιαίτερη αυτή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Search & Rescue, το Σάββατο 17 Ιουλίου, στο πρώην εργοστάσιο Λάρδα, έξω από την Καλαμάτα, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που είναι ο συντονιστής του έργου, με την υποστήριξη του Τμήματος Σκύλων Έρευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Ρεπορτάζ/φωτογραφίες: Κέλλυ Δημητρούλια

Βίντεο/μοντάζ: Αντωνία Πτερνέα

Δείτε το  πλήρες βίντεο της άσκησης:

Δείτε το trailer: 

Διαβάστε το αναλυτικό ρεορτάζ στο  free press Go On #11

Ο Ερμής, η Σάρα και η Σίμπα από το παράρτημα της Μεσσηνίας, ο Δίας από το παράρτημα του Άργους, ο Ραμόν από το παράρτημα Τρικάλων και η Άντυ από το παράρτημα του Ηρακλείου, έξι εκπαιδευμένα σκυλιά – διασώστες της ΕΟΔ, που είναι ειδικευμένα στον εντοπισμό ζωντανών ανθρώπων κάτω από ερείπια, κλήθηκαν να εντοπίσουν, τόσο σε ανοιχτό πεδίο, όσο και σε εσωτερικό χώρο, οσμές που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο και προσομοιάζουν αυτές των ανθρώπων, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία. Στόχος ήταν να καταγραφούν οι αντιδράσεις των εκπαιδευμένων σκυλιών, ενώ απώτερος σκοπός της άσκησης ήταν να επιλεγεί εκείνη η συνθετική οσμή στην οποία ανταποκρίθηκαν περισσότερο οι σκύλοι, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε πιλοτικά σενάρια έρευνας και διάσωσης του έργου, για να προσομοιάσει παγιδευμένους ανθρώπους.

 

Μιλώντας στο περιθώριο της προετοιμασίας της άσκησης με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΕΟΔ, Ιωσήφ Βούρβαχη, όπως επίσης και με την εκπρόσωπο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σοφία Κάρμα, αναδείχθηκε η σημασία του συγκεκριμένου έργου, στόχος του οποίου είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των θυμάτων, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Στο έργο συμμετέχει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μαζί με άλλους 27 εταίρους από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από την Ελλάδα.

Όπως παρατήρησε μιλώντας στην «Εύφορη Γη» και το «Go On» η κ. Κάρμα, με αφορμή τη συμμετοχή του ΕΜΠ (Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών και εργαστήριο Σχεδιασμού): «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί υπάρχουσα γνώση συνδυαστικά με τα σκυλιά και αν υπάρξει κατάληξη σε κάποιο μείγμα στο οποίο τα σκυλιά θα δείξουν ανταπόκριση, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό». Όπως παρατηρεί η ίδια, «η χημική τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει  στην έρευνα και τη διάσωση, και τώρα γίνεται η αρχή σε μια διαδρομή που είναι μακριά για να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα».

Βασικός στόχος όπως επισημαίνει, είναι να προστεθεί ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα των υφιστάμενων που έχουν στα χέρια τους οι διασώστες στο πεδίο.

Σημειώνεται ωστόσο πως υπήρξαν αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι σκύλοι έδειξαν ενδιαφέρον σε οσμές που έχουν δημιουργηθεί για να μοιάζουν με αυτές που εκλύονται από ζωντανούς ανθρώπους.

Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 και χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ. Στόχος του είναι η ανάπτυξη μίας διαδραστικής, αρθρωτής πλατφόρμας, που θα ενσωματώνει τη νέα γενιά τεχνολογικών εργαλείων έρευνας και ανάπτυξης που θα χρησιμοποιούνται στα μελλοντικά συστήματα διαχείρισης κρίσεων.

Πρόκειται να πραγματοποιηθεί περαιτέρω διερεύνηση για να ολοκληρωθεί η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρεται από την ΕΟΔ, πως η έρευνα για εγκλωβισμένα άτομα και τραυματίες σε συντρίμμια, κυρίως μετά από σεισμό, αποτελεί μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για τα σωστικά συνεργεία. Στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύονται πολύ συχνά σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έρευνας που συνδράμουν το έργο των διασωστών, εντοπίζοντας εγκλωβισμένους και σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Ο έγκαιρος εντοπισμός των θυμάτων, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, είναι το αντικείμενο και ο στόχος του Ευρωπαϊκού έργου Search & Rescue, στο οποίο συμμετέχει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μαζί με άλλους 27 εταίρους από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από την Ελλάδα.

Μάλιστα, το έργο Search & Rescue θα συνεχιστεί με σειρά πιλοτικών ασκήσεων, μια εξ αυτών, που διοργανώνεται από την ΕΟΔ, έχει να κάνει με πτώση αεροσκάφους στο όρος Χορτιάτη.

 

Project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research

and innovation programme under grant agreement No 882897.

-------

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα