Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 21:21

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία, το 8ωρο και τα δικαιώματα μας

"Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία, το 8ωρο και τα δικαιώματα μας", αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Είναι γελασμένοι κυβέρνηση και εργοδοσία αν νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με την Κυριακάτικη Αργία, το 8ωρο και κάθε εργασιακό μας δικαίωμα.

Ο κόμπος για πολλούς εργαζόμενους στο εμπόριο έχει φτάσει στο χτένι! Η δουλειά ακόμα μία Κυριακή σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα εμπορίου Π. Σταμπουλίδη και την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Η Ν.Δ αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία κλείνει όποιες εκκρεμότητες – απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το 8ωρο, η Κυριακάτικη Αργία, η κοινωνική ασφάλιση και η  συλλογική δράση βρίσκονται στο στόχαστρο της. Στο όνομα των “έκτακτων αναγκών”, του “εκσυγχρονισμού” και των “αντοχών της οικονομίας” μας επιβάλουν όρους και συνθήκες εργασίας που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση, στη δουλειά ήλιο με ήλιο και χωρίς δικαιώματα.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στο Συνδικάτο αυτή την περίοδο. 10ωρη και 11ωρη εργασία, εκβιαστικά από την εργοδοσία για να βγει η δουλειά και για να δοθούν κάποια στιγμή τα ρεπό την ίδια στιγμή που συνάδελφοι στις ίδιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Μητέρες που τους αρνούνται την άδεια ειδικού σκοπού, συνάδελφοι που τελευταία στιγμή καλέστηκαν να εργαστούν Κυριακή χωρίς να είναι δηλωμένοι στο πρόγραμμα και χωρίς να πληρωθούν. Συνάδελφοι στα σουπερμάρκετ που δουλεύουν σερί εδώ και δύο μήνες χωρίς καθόλου ρεπό και τις Κυριακές. Τα σπαστά και τα προγράμματα λάστιχο είναι καθεστώς.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας έκαναν πιο ορατό από ποτέ, ότι για τα κέρδη των λίγων η υγεία και η ζωή μας θεωρούνται παράπλευρη απώλεια. Σε μια σειρά χώρους συνάδελφοι νόσησαν και ακόμα και αυτά τα θολά υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι έστω και φαινομενικά έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων οι καταγγελίες για κρούσματα μέσα σε εργασιακούς χώρους διαδέχονται η μία την άλλη.

Στο δικό μας χέρι είναι να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα, να γίνουμε μέλη του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά τα επόμενα μας βήματα. Να διεκδικήσουμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ανθρώπινα ωράρια εργασίας, μέτρα προστασίας της υγείας μας, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα