Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 20:15

"Ο κορονοϊός ήταν το κερασάκι στην τούρτα, μας τελειώνει" - Γενναία μέτρα στήριξης και άρση του click away ζητούν οι έμποροι

Μέτρα οικονομικής στήριξης και αναίρεση του click away ζητούν από την κυβέρνηση οι έμποροι της Πελοποννήσου, που κάνουν λόγο για καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων. Η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, η ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση ενοικίων στο 40%, η δημιουργία ταμείου Covid-19 είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνουν, αλλά και να επιτραπεί η είσοδος πελάτων στα καταστήματά τους με υγειονομικούς κανόνες. 

Για το θέμα μίλησαν στo e-gi ο πρόεδρος της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου Βασίλης Παγώνης, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕ, πρόεδρος του Ε.Σ. Τρίπολης Παναγιώτης Μαντάς, ο γεν. γραμματέας της ΠΟΕΕ, πρόεδρος του Ε.Σ. Ναυπλίου Κώστας Βερδελής, καθώς και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη. Όλοι τους χαρακτηρίζουν την κατάσταση δραματική για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.
 
Βασίλης Παγώνης, Πρόεδρος ΠΟΕΕ και Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου«Γιατί το φυσικό χρήμα επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ και όχι στα καταστήματα;»

«Μπήκε ένα σύστημα πωλήσεων χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία συμφωνία με τους παίκτες της αγοράς, τις εμπορικές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα των πωλήσεων μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι απειροελάχιστο. Ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ο e-καταναλωτής δεν έχει καμία εφαρμογή. Ακόμη και η διαδικασία των SMS στο click away δεν πάει καθόλου καλά. Ο κόσμος χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως η τηλεφωνική επικοινωνία με το κατάστημα και η προσπάθεια να μπει μέσα με κίνδυνο πρόστιμα για τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές.

Όλη αυτή η διαδικασία του click away ήταν απαράδεκτη, γι’ αυτό κι εμείς ζητήσαμε έγκαιρα να αλλάξει και να εφαρμοστούν οι ίδιες απολύτως αρχές με αυτές που εφαρμόζονται σήμερα στις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές. Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τηλεφωνίας και βέβαια πολύ περισσότερο τις τράπεζες, έξω από τις οποίες δημιουργείται συνωστισμός άνευ προηγουμένου κάθε μέρα.

Εμείς ζητάμε οι εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με κανόνες, με συγκεκριμένα άτομα ανά τ.μ., με όρους υγειονομικής ασφάλειας. Αλλά να λειτουργήσουν. Πείτε μου, πώς είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται η χρήση φυσικού χρήματος στις εμπορικές επιχειρήσεις και να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι κατεστραμμένες και εάν δεν έχουμε στήριξη με μέτρα, με ένα σημαντικό πακέτο και όχι μόνο μιας κατεύθυνσης, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να βγει πέρα το 2021, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι ρόδινο.

Παναγιώτης Μαντάς, αντιπρόεδρος ΠΟΕΕ, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης

«Να δημιουργηθεί Ταμείο Χρηματοδότησης Covid 19»
«Σεβόμαστε το υγειονομικό πρωτόκολλο αλλά από την άλλη βλέπουμε την οικονομία να καταρρέει. Συσσωρεύτηκαν πάρα πολλές υποχρεώσεις, χάθηκε μία ολόκληρη σεζόν. Θα έπρεπε έστω με αυστηρότερα μέτρα, να μπαίνει ένας ένας άνθρωπος στα καταστήματα. Βλέπουμε συνωστισμό στις τράπεζες που δουλεύουν, άνοιξαν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής… Με το click away είναι σαν να τιμωρούν τα μαγαζιά.

Εν τω μεταξύ, ό,τι ήθελαν να κάνουν σε δέκα χρόνια το κάνουν σε ένα χρόνο. Βλέπουμε την εξ αποστάσεως εργασία, την εκ περιτροπής εργασία, θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Να αγοράζω ηλεκτρονικά, να πληρώνω με πλαστικό χρήμα, όλα εφαρμόζονται πολύ γρήγορα. Δεν είναι έτοιμη η αγορά να τα υιοθετήσει. Από την άλλη είχαμε οκτώ ολόκληρους μήνες, θα μπορούσαν να έχουν ενημερώσει τους εμπόρους για το τι μέλλει γενέσθαι, ώστε, ενδεχομένως, με προγράμματα ΕΣΠΑ, να φτιάξουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Όμως δεν μπορεί τώρα ένας μικρός έμπορος να συναγωνιστεί τους μεγάλους. Να φτιάξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι εύκολο, αλλά στις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι το skroutz ή το amazon, θα βρεθεί 15ος, 18ος…
Φυσικά χρειάζονται μέτρα στήριξης. Με τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, τις δόσεις, από 24 να γίνουν 120, ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές, να φτιαχτεί ένα ταμείο χρηματοδότησης covid, μείωση ενοικίων στο 40% κ.λπ., για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν στα νέα δεδομένα. Τα 800 και τα 535 που έχουν πάρει οι επαγγελματίες δε φτάνουν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις».

Κώστας Βερδελής, γεν. γραμματέας ΠΟΕΕ, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου«Οι έμποροι μαθαίνουν να φτιάχνουν site, facebook, να στέλνουν φωτογραφίες»

«Ο κόσμος προσπαθεί να εξοικειωθεί, οι έμποροι μαθαίνουν να φτιάχνουν site, facebook, να στέλνουν φωτογραφίες. Όμως αυτά είναι ενέργειες απόγνωσης, δε βοηθάνε στην εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων. Κάποιοι αυτή τη μέθοδο θα την κάνουν προτέρημα για μεγαλύτερες πωλήσεις. Άλλοι δε θα μπορέσουν. Ορισμένοι θα απέχουν τελείως, θα προτιμήσουν να είναι κλειστά.

Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε παράγοντες εξωγενείς και εσωγενείς. Κατ’ αρχάς, ο κάθε καταστηματάρχης πρέπει να δει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση του click away, να προσαρμοστεί και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη. Από την άλλη πλευρά, η δική μας ευθύνη ως συνδικαλιστών, ως τοπικών σωματείων και ως ομοσπονδίας, είναι να μεταφέρουμε το πρόβλημα στους παράγοντες που καθορίζουν αυτή την πολιτική, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Γιατί μπορεί να τραβήξει σε μάκρος η υπόθεση. Μακριά τους στόχους μας λοιπόν όσο μπορούμε, και να δούμε με τι όπλα χρειάζεται να πολεμήσουμε αυτούς τους στόχους. Καλό είναι οι συνάδελφοί μου να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουμε αυτή την κατάσταση με εξυπνάδα και μεθοδικότητα. Ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να αλλάξει η μέθοδος του click away, ώστε να μπαίνει ο πελάτης στο κατάστημα.

Τα οικονομικά μέτρα τα έχουμε απαριθμήσει ένα προς ένα, τα έχουμε στείλει στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, στην ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου), που με τη σειρά της τα έχει μεταφέρει στο Υπουργείο. Πρέπει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας σαν σύλλογοι και σαν ομοσπονδία για να αντιμετωπίσουμε και τα οικονομικά και τα πρακτικά προβλήματα του click away».

Λίλιαν Ψηλάκη, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

«Επί της ουσίας είμαστε κλειστά»

«Αναγκαζόμαστε να δείχνουμε τα προϊόντα μας από μακριά στον πελάτη γιατί απαγορεύεται να μπει μέσα, να τα δει, να τα πιάσει. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι όταν πρόκειται για ρούχο, παπούτσι, κουρτίνα, ύφασμα, πάπλωμα. Δε γίνεται ο άλλος να ψωνίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ειδικά άνθρωποι από την επαρχία, μεγαλύτερης ηλικίας, δεν ξέρουν καν ότι πρέπει να μας έχουν ειδοποιήσει και να έχουν κλείσει ραντεβού για να τους έχουμε έτοιμο το προϊόν. Όταν μάλιστα τους ζητάμε κάρτα και δεν έχουν, τα βάζουν μαζί μας. Νομίζουν ότι δε θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Τι να πω σε μια ηλικιωμένη κυρία, που ήθελε ένα φανελένιο σεντόνι, της ζητούσα κάρτα και μου έλεγε “Τι κάρτα; Εγώ δεν έχω κάρτες”.

Από Σεπτέμβριο που κάναμε τις παραγγελίες για χειμώνα, τα καταστήματα είχαν φουλάρει. Βάλαμε 200.000 - 300.000 εμπόρευμα. Για όσους έχουμε λευκά είδη σπιτιού αυτή είναι η σεζόν μας. Και ξαφνικά μας κλείνουν 7 Νοέμβρη και βρισκόμαστε με όλο το εμπόρευμα μέσα, να μη μπορούμε να το δώσουμε.

Μας άνοιξαν εντός εισαγωγικών. Ούτε το 20% των υποχρεώσεών μας δεν μπορούμε να καλύψουμε με το click away. Με επιδόματα δε γίνεται να ζήσουμε. Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε ένα ολοκληρωτικό lock down. Το τωρινό δε μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει. Όλα λειτουργούν κανονικά εκτός από τα καταστήματα. Και μάλιστα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος ή τα νησιά που ήταν “καθαρές”. Με το click away, τα μικρά μαγαζιά, επί της ουσίας είμαστε κλειστά. Δε μιλάμε για τα μεγάλα, που έχουν e-shop.

Ακούμε παχιά λόγια από την κυβέρνηση ότι θα στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις. Ώσπου να τις στηρίξουν θα έχουν κλείσει. Κατ’ αρχάς οι επιστρεπτέες προκαταβολές πρέπει να γίνουν μη επιστρεπτέες. Και να υπάρξει και πέμπτη και έκτη μη επιστρεπτέα. Έχουμε ρίξει πίσω επιταγές, δάνεια από τράπεζες, άλλοι συνάδελφοι χρωστάνε στην Εφορεία, άλλοι στον ασφαλιστικό τους φορέα. Η Ελλάδα έρχεται από μια δεκαετή ύφεση. Σε αυτά τα χρόνια οι επιχειρήσεις στράγγιξαν. Και πάνω που πήγαμε να πάρουμε μια ανάσα ήρθε ο κορονοϊός κερασάκι στην τούρτα και μας τελειώνει. Βλέπουμε την καταστροφή των επιχειρήσεών μας και είμαστε θεατές».

Ρεπορτάζ: Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα