Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 19:26

Αναδεικνύεται εντυπωσιακά το θέατρο της Αρχαίας Θουρίας με την ολοκλήρωση των ανασκαφών

Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι ανασκαφές στην αρχαία Θουρία, που διήρκεσαν δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με τη διεύθυνση της Δρος Ξένης Αραπογιάννη, με το αρχαίο θέατρο να αναδεικνύεται πλέον εντυπωσιακά. 

Ξεκάθαρη είναι πλέον η εικόνα του αρχαίου θεάτρου, όπως είχαμε γράψει πριν λίγες ημέρες στο e-gi.gr, μιλώντας με την υπεύθυνη των ανασκαφών, με την ολοκλήρωση της ανασκαφής της σκηνοθήκης, όπου αποκαλύφθηκε ολόκληρο το μήκος 50 μέτρων, των λίθινων αυλάκων της κινητής σκηνής. Επίσης ανασκάφηκε μέρος του βόρειου και του νότιου άκρου του κοίλου και ήρθαν στο φως πολλά από τα εδώλια που έχουν κατολισθήσει από τις ανώτερες κερκίδες του θεάτρου.

Παράλληλα με την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές σε όμορα αγροτεμάχια, που έφεραν στο φως ερείπια μεγάλων δημόσιων οικοδομημάτων της αρχαίας πόλης. Για πρώτη φορά έγινε αποψίλωση και λεπτομερής καθαρισμός, σε τμήμα του εντυπωσιακού και εξαιρετικά εκτεταμένου αρχαίου λατομείου, που βρίσκεται στη θέση "Πριονιστά" από όπου προέρχεται το δομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση των κτιρίων της αρχαίας Θουρίας.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν χάρις στην χορηγία του "Ιδρύματος Γ. και Β. Καρέλια" (μέγας χορηγός των ανασκαφών της Θουρίας) και του "Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου".

Σημαντικοί συντελεστές του επίπονου ανασκαφικού έργου ήταν το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που αποτελεί την ανασκαφική ομάδα, καθώς και οι εθελοντές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις παντός είδους εργασίες. Ουσιαστική και αποτελεσματική υπήρξε η συμπαράσταση στο έργο μας του προέδρου της κοινότητας Άνθειας κ. Ι. Γκίζα καθώς και του παλιού συνεργάτη μας κ. Α.Τσαγκλή.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα