Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 13:43

Βράβευση του ανθρωπιστή φιλέλληνα γιατρού Julien Grivel

Τον ουμανιστή, φιλέλληνα Ελβετό γιατρό Julien Grivel βράβευσε την περασμένη Παρασκευή σε μια συγκινητική τελετή ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο, τη μεγάλη ανθρωπιστική του δράση.

Ο κ. Grivel μεταξύ άλλων, περιέθαλπε ανιδιοτελώς τους Έλληνες χανσενικούς επί τρεις δεκαετίες ταξιδεύοντας από την πατρίδα του στη χώρα μας.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε τον κ. Grivel «σύμβολο της σύγχρονης εποχής» τονίζοντας πως η παρουσία του, το όραμα του και η πράξη ζωής του, βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οράματος και του ευρωπαϊκού μέλλοντος από πλευράς αξιών. Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως «η σημερινή τελετή είναι μια προσπάθεια να δώσουμε μέσω της δημοσιότητας μια ισχυρή γροθιά στο κατεστημένο των συντηρητικών απόψεων, να διαμορφωθεί μια ριζοσπαστική άποψη έτσι ώστε ισότιμα, οι συμπολίτες μας να μπορούν, χωρίς κανένα πρόσχημα, να έχουν λόγο και παρουσία στο δημόσιο χώρο». Απονέμοντας ο κ. Βούτσης στον κ. Grivel την τιμητική κασετίνα με τα τέσσερα αργυρά μετάλλια ηρώων της ελληνικής επανάστασης, είπε πως «εισπράττουμε τη συμβολή και την προσφορά σας τόσα χρόνια σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και της κοινωνίας, που αποτελούσε μία από τις γκρίζες σελίδες της ιστορικής μας διαδρομής και εσείς βοηθήσατε ώστε να φωτιστεί και να επουλωθεί».

Ο κ. Grivel ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για την τιμή, τονίζοντας πως «αυτή η αποστολή έχτισε τις βάσεις της ζωής μου, ήταν το βασικό μου πανεπιστήμιο» και έδωσε το μήνυμα πως «η μόνη ελπίδα, είναι το μοίρασμα». Στη συνέχεια διηγήθηκε πως βρέθηκε το 1972 στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων στην Αγία Βαρβάρα, εκεί όπου βρισκόταν το λεπροκομείο και πώς αποφάσισε να βοηθήσει τους ασθενείς με τη νόσο του Χάνσεν, τονίζοντας ότι «το βασικό για έμενα ήταν και είναι να είμαι άνθρωπος για τους άλλους». Ιδιαιτέρως συγκινημένος, απευθυνόμενος στους ασθενείς που ανιδιοτελώς περιέθαλψε ο κ. Grivel τόνισε πως «προσπάθησα να τους προσφέρω ένα χαμόγελο, ένα κοινωνικό διαβατήριο και αισθάνομαι πλούσιος με όσα κέρδισα στον δρόμο. Η δύναμη τους έχει αγκυροβολήσει το δρόμο μου και είμαι εδώ για να μαρτυρήσω το κουράγιο, την πίστη, την αξιοπρέπεια και την πνευματική τους διάσταση, τους προσκυνώ με έναν απέραντο σεβασμό και λέω πως σώθηκε το λαδάκι τους αλλά δεν έσβησε το φως τους».

Για το έργο του κ. Grivel μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών Μανώλης Κυριακάκης χαρακτηρίζοντάς τον «καλό Σαμαρείτη» και λέγοντας πως «η ανιδιοτελής προσφορά του έγινε σκοπός της ζωής του».

Στην τελετή βράβευσης παρέστη το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ελβετίας Χαρά Καφαντάρη, Χαρά Κεφαλίδου και Ιωάννης Γαβριήλ Θεοφύλακτος, ο βουλευτής Μανώλης Θραψανιώτης και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, πρέσβης ε.τ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Hans Rudolf Hodel και η ελβετική αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα