Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 10:49

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για την μεταφορά της Δ.Ε.Υ.Α. Τριφυλίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ακολουθώντας πιστά το Άρθρο 2 του καταστατικού του που αναφέρει ότι, "Σκοπός του σωματείου είναι η μελέτη, προστασία, και προαγωγή των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του" εργάζεται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ειδικότερα σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει, τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Κυπαρισσίας με τα χωριά της και τις όμορες Δημοτικές Ενότητες Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και πολλές αντιδράσεις από μελή του συλλόγου μας, επαγγελματίες, κατοίκους, κ.ο.κ., για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για μεταφορά της έδρας της Δ.Ε.Υ.Α. Τριφυλίας από την Κυπαρισσία.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. η οποία είναι φυσική συνέχεια της Δ.Ε.Υ.Α. Κυπαρισσίας – Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ. – η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Κυπαρισσία από το 2005 (ΦΕΚ.1449 Β΄/21-10-2005) αποτελεί κεκτημένο για την πόλη μας.

Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι με την παρούσα δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπολίτευσης προς την Δημοτική αρχή, ή αντιπαράθεσης και αντιπαλότητας με καμία πόλη και κοινωνία της Τριφυλίας. Άλλωστε όσα ακολούθησαν την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και η εξαγγελία για μεταφορά της Τεχνικής Υπηρεσίας στην Κυπαρισσία ως αντιστάθμισμα της μεταφοράς της Δ.Ε.Υ.Α. Τριφυλίας από την Κυπαρισσία, έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις σε άλλες πόλεις και κοινωνίες του Δήμου μας τις οποίες συμμεριζόμαστε.

Για ποιο λόγο όμως έπρεπε να μεταφερθεί η έδρα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ.;

Όπως προκύπτει από την εισήγηση ως λόγος κι επιχείρημα τεκμηρίωσης προβάλλεται ότι «Η Έδρα της επιχείρησης θα βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο του Καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας εξυπηρετώντας χιλιομετρικά το σύνολο των πολιτών της Τριφυλίας, δεδομένου ότι σήμερα λειτουργεί μόνο ένα ταμείο στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας το οποίο απέχει πλέον των 35 χλμ από το νοτιότερο χωριό του Δήμου».

Ο λόγος αυτός περί γεωγραφικού κέντρου του Δήμου δεν ευσταθεί. Το επιχείρημα αυτό έχει καταρρεύσει. Έχουν ήδη γίνει δημόσιες τοποθετήσεις περί του γεωγραφικού κέντρου του Δήμου Τριφυλίας με τις χιλιομετρικές αποστάσεις που καθιστούν το λόγο κι επιχείρημα αυτό ως αβάσιμο.

Γεωγραφικό κέντρο του Δήμου Τριφυλίας είναι η Κυπαρισσία. Δεν χωράει αμφιβολία και ως εκ τούτου καμία περαιτέρω συζήτηση και ανάλυση. Η Κυπαρισσία είναι και πληθυσμιακό κέντρο του Δήμου Τριφυλίας σε επίπεδο Κοινοτήτων (χωριών) που εξυπηρετούνται. Η Δ.Ε. Φιλιατρών έχει 6 Κοινότητες και η Δ.Ε. Γαργαλιάνων 7 Κοινότητες που απέχουν σήμερα 35 χιλιόμετρα (η νοτιότερη Κοινότητα) από την έδρα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. στην Κυπαρισσία, και με τη μεταφορά της έδρας θα απέχει περί τα 25 χιλιόμετρα.

Η Δ.Ε. Κυπαρισσίας έχει 11 Κοινότητες, η Δ.E. Αετού 11 Κοινότητες, η Δ.Ε. Αυλώνος 10 Κοινότητες, η Δ.Ε. Τριπύλης 7 Κοινότητες που απέχουν σήμερα 40 και 50 χιλιόμετρα από την έδρα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. στην Κυπαρισσία και με τη μεταφορά της έδρας, θα απέχουν 50 και έως 65 χιλιόμετρα μακρύτερα. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αύξηση στο χρόνο, το κόστος και την ταλαιπωρία των μετακινήσεων για την νέα έδρα.

Επίσης ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί και όσον αφορά την έδρα που διατηρεί ο σύλλογος μας (τακτικό και αναπληρωματικό μέλος), στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. ως εκπρόσωπος της κοινωνίας, έστω και αν δεν είναι δυνατόν να παρευρισκόμαστε στο σύνολο των συνεδριάσεων αυτού, λόγω ωραρίου. Η έδρα αυτή έχει θεσπιστεί από καταβολής συστάσεως της πρώην Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ. και η απώλεια της αποτελεί σαφή υποβάθμιση του συλλόγου μας. Σε κάθε περίπτωση ουδείς δεν επιθυμεί να παραδώσει λιγότερα από όσα παρέλαβε.

Η εξαγγελία για λειτουργία Ταμείων στην Κυπαρισσία και τους Γαργαλιάνους αφότου η έδρα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. μεταφερθεί, ακυρώνει το λόγο και το επιχείρημα της σημερινής απόστασης της έδρας, στην Κυπαρισσία, από το νοτιότερο χωριό, αφού η λειτουργία Ταμείων θα είναι εγγύτερα σε κάθε χωριό νότια των Φιλιατρών. Ταμεία λειτουργούσαν κανονικά στις Δ.Ε. Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Αετού.

Πρότασή μας είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν και να επεκταθεί η λειτουργία τους και στις Δημοτικές Ενότητες Αυλώνος και Τριπύλης, με παρουσία αρμοδίου υπαλλήλου προκαθορισμένες ημέρες και ώρες στα Κοινοτικά Γραφεία.

Επίσης, συζήτηση και διαβούλευση για το σχεδιασμό αποκεντρωμένης λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. δεν έχει γίνει ούτε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Τ., ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ούτε σε επίπεδο κοινωνίας.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης ποια είναι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για τη Δ.Ε.Υ.Α.Τ. . Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει ή θα καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο και θα υπαχθεί στις υπηρεσίες του Δήμου; Δεν έπρεπε οιασδήποτε εισήγησης και λήψης απόφασης για μεταφορά της έδρας της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. να έχει προηγηθεί ευρεία συζήτηση και λήψη απόφασης για την ίδια την τύχη της Δ.Ε.Υ.Α.Τ.;

Για τη Δ.Ε.Υ.Α.Τ. στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και λίγους μόνο μήνες πριν, δημόσια δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων έχουν εκφράσει τη θέση ότι πρέπει να καταργηθεί ως νομικό πρόσωπο και να υπαχθεί ως υπηρεσία στις υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας.

Πρόσθετα, στην εισήγηση δεν γίνεται μνεία στις παροχές ύδρευσης και αποχέτευσης στις Δημοτικές Ενότητες, τις πόλεις και τα χωριά της Τριφυλίας. Όπως έχει δημοσιοποιηθεί οι παροχές ύδρευσης στην Κυπαρισσία και βόρεια αυτής είναι πολλαπλάσιες των παροχών στα Φιλιατρά και νότια αυτών. Που σημαίνει ότι και τα έσοδα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. από Κυπαρισσία και βόρεια αυτής είναι πολλαπλάσια από εκείνα των Φιλιατρών και νότια αυτών.

Στην Κυπαρισσία και βόρεια αυτής λειτουργούν δύο Βιολογικοί Καθαρισμοί, σε Κυπαρισσία και Κοπανάκι, και επίσης λειτουργούν αποχετεύσεις σε Κυπαρισσία και σε αρκετές Κοινότητες, περισσότερες από ότι σε Φιλιατρά και νότια αυτών. Που σημαίνει ότι και τα έσοδα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. από Κυπαρισσία και βόρεια αυτής είναι περισσότερα από εκείνα των Φιλιατρών και νότια αυτών.

Για ποιο λόγο έπρεπε η απόφαση για μεταφορά της έδρας της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. να ληφθεί σε δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας εν μέσω καραντίνας λόγω της πανδημίας; Εξήγηση πειστική δεν έχει δοθεί και απορούν ως προς αυτό το ερώτημα κάτοικοι, επαγγελματίες, κ.ο.κ., της πόλης και της περιοχής μας.

Απορία προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για μεταφορά της έδρας της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. δεν έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να διαβάσει κάθε ενδιαφερόμενος και να ενημερωθεί για τις απόψεις και θέσεις που κατατέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους και δη της πόλης μας, της Κυπαρισσίας.

Για την απόφαση μεταφοράς της έδρας της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. έχει τεθεί, όπως όλοι έχουμε πληροφορηθεί δια του Τύπου, ζήτημα νομιμότητας και ακυρότητάς της. Δεν είμαστε νομικοί να γνωρίζουμε τα ισχύοντα. Όμως και μόνο το γεγονός ότι τέθηκε ζήτημα ακυρότητας της απόφασης και στα αρμόδια κρατικά όργανα και στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται από τις αντιδράσεις προκαλεί περισσότερα ερωτήματα.

Τέλος, και όσον αφορά τον ¨όρο¨ ισόρροπη ανάπτυξη που χρησιμοποιήθηκε ευρέως, ούτε αυτός ευσταθεί. Θα μιλούσαμε για ισόρροπη ανάπτυξη στην περίπτωση που κάποια νέα δομή ή υπηρεσία ερχόταν στον τόπο μας και τότε κάνεις, δεν θα είχε καμία αντίρρηση αυτή να συσταθεί και να εδρεύει σε οποιαδήποτε πόλη ή κοινωνία του Ενιαίου Δήμου μας. Όχι όμως σε αυτά που ήδη υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες εδώ και χρόνια.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές προς όλους, ότι ουδεμία υπηρεσία δεν έχει μετακινηθεί προς την πόλη μας από την σύσταση του Δήμου Τριφυλίας, αντιθέτως είχαμε σοβαρές απώλειες όπως η εφορεία κ.ο.κ., ενώ δίνουμε σαν κοινωνία συνεχές αγώνα για την διατήρηση και την καλή λειτουργιά άλλων δόμων όπως π.χ. το νοσοκομείο μας και τα δικαστήρια μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μεθερμηνεύοντας και μεταφέροντας την άποψη των μελών μας και της τοπικής μας κοινωνίας ζητάμε την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για μεταφορά της έδρας της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. και τη διεξαγωγή ευρείας διαβούλευσης αιρετών, εκπροσώπων Συλλόγων – φορέων και κοινωνίας, και της συζήτησης του ζητήματος λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Τ σε ανοιχτή, δημόσια, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με φυσική παρουσία όλων, το προσεχές διάστημα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα