Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 10:50

Γιορτινό τραπέζι: Τι να προσέξετε στις αγορές σας

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την αγορά τροφίμων την περίοδο των εορτών, εξέδωσε η ΔΑΟΚ Π.Ε. Μεσσηνίας Τμήμα Κτηνιατρικής.

Γενικές συστάσεις

Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία αγοράς που διαθέτουν σχετικές άδειες λειτουργίας.

Αγορές από περιστασιακούς πωλητές ή δήθεν παραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας.

Δίνετε προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό , τηρώντας τις συνθήκες καθαριότητας εξοπλισμού και του χώρου.

Τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη να αγοράζονται τελευταία και να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο ή καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Το μαγείρεμα του κατεψυγμένου κρέατος να πραγματοποιείται μετά από πλήρη απόψυξή του, κατά προτίμηση εντός της συντήρησης του οικιακού ψυγείου.

 

Αγορά κρεάτων - πουλερικών - θηραμάτων

1.Επιλέγετε κρέας μόνο από κρεοπωλεία που λειτουργούν νόμιμα.

2.Επιλέγετε κρεοπωλεία στα οποία τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (καθαροί χώροι, καθαρά και τακτοποιημένα ψυγεία και ψυχόμενες προθήκες συντήρησης του κρέατος, καθαρά ρούχα προσωπικού).

3.Βεβαιωθείτε ότι το κρέας προέρχεται από σφάγιο το οποίο έχει σφαγεί σε εγκεκριμένο σφαγείο και έχει υποστεί τον προβλεπόμενο κτηνιατρικό έλεγχο. Αυτό το βεβαιώνουν οι σφραγίδες υγειονομικού ελέγχου και κατηγορίας.

Τυρκουάζ χρώματος για τα ζώα που έχουν γεννηθεί και σφαγεί στην Ελλάδα. Το ίδιο και αυτά της Ε.Ε. που έχουν σφαγεί σε ελληνικά σφαγεία. Επιπλέον τίθεται σε αυτά σφραγίδα ορθογώνια που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης.

Ζώα από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας κυανού χρώματος (κεραμιδί) και σφραγίδες προέλευσης ίδιου χρώματος.

4.Βεβαιωθείτε ότι στα κρεοπωλεία τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη 2-4ο C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18ο C ή και χαμηλότερη.

5.Αγοράστε πουλερικά και κρέατα που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή σε προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

6.Τα νωπά εγχώρια μη συσκευασμένα πουλερικά όπως γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα, χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας σε καρτελάκι μιας χρήσης κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας. Να μην διατηρούνται ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

7.Τα συσκευασμένα νωπά ή κατεψυγμένα πουλερικά πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης(τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

8.H Διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά ή αυγά) με ενδείξεις για τον τρόπο παραγωγής τους (ελευθέρας βοσκής, εκτατικής εκτροφής, κ.τ.λ.) πρέπει να συνοδεύονται από το ειδικό σήμα του Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. AGROCERT

  1. Τα σφάγια αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα με σφραγίδα καταλληλότητας. Τα τυποποιημένα να φέρουν και ημερομηνία ανάλωσης.

 

Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων

1.Τα τυριά θα πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα . Μην αγοράζετε ποτέ “φρέσκα τυριά” από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν όχι σωστές.

2.Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας με τα αρχικά της χώρας και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή και ημερομηνία ανάλωσης.

3.Να συντηρούνται στο ψυγείο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα