Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 12:00

Διαμαρτυρία δικηγόρων για την αρμοδιότητα των συναινετικών διαζυγίων

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας για τη μεταφορά αρμοδιότητας των συναινετικών διαζυγίων.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
Α. Με αφορμή την αιφνιδιαστική διάταξη του άρθρου 22 που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ‘’Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις’’ αναφορικά με την επιχειρούμενη μεταφορά της αρμοδιότητας των συναινετικών διαζυγίων από τα Δικαστήρια στους Συμβολαιογράφους, και λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας που έχει το αντικείμενο, αφού τα συναινετικά διαζύγια αποτελούν διαφορές οικογενειακού δικαίου, που σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1441 του Α.Κ, δικάζονται κατά τη διαδικασία της Εκουσίας Δικαιοδοσίας, από τα Πολιτικά Δικαστήρια όπως ρητά ορίζει η διάταξη του άρθρου 94 παρ.2 του Συντάγματος:
‘’Στα πολιτικά Δικαστήρια, υπάγονται οι ιδιωτικές διαφορές καθώς και οι υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας όπως ορίζει ο νόμος’’, και
λαμβάνοντας υπόψη την κατάφωρη παραβίαση της ως άνω συνταγματικής επιταγής, που επέρχεται με τη διάταξη του άρθρου 22 του επικείμενου προς ψήφιση σχεδίου νόμου, τη μη παροχή εγγυήσεων των δικαστικών αποφάσεων, καθώς επίσης και την έντονη αντίδραση αλλά και αντίθεση που έχει ήδη εκφραστεί από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, στο παρελθόν χρονικό διάστημα, για τα κρίσιμα ζητήματα που δημιουργούνται σε σχέση με τις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 3, και 94 παρ. 2 του Συντάγματος.
Σας Καλούμε να αντιταχθείτε στην υπό ψήφιση διάταξη του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου, που βάλλει κατά της δικαστικής επίλυσης των υποθέσεων συναινετικών διαζυγίων, αλλά και της αποδυνάμωσης παροχής έννομης προστασίας από τα Πολιτικά Δικαστήρια.
Β. Ως γνωστόν, τα συναινετικά διαζύγια δεν είναι εκείνα που συντείνουν στην επιβράδυνση της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων και ζητούμε:
α/ Να προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης συναινετικών διαζυγίων με την σύνταξη πρακτικού από τους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων και την θεώρησή του από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, οι οποίοι λειτουργούν, όπως γνωρίζετε, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Κατά αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρύνονται οι πολίτες με επιπλέον έξοδα στους συμβολαιογράφους και κατά συνέπεια η επίκληση του συγκεκριμένου λόγου για την αφαίρεση δικαστηριακής ύλης που αφορά τα συναινετικά διαζύγια και ένταξή τους στις αρμοδιότητες του συμβολαιογράφου μόνο επιπρόσθετα κόστη θα έχει.
β/ Επειδή συνεχίζεται το φαινόμενο αφαίρεσης δικαστικής ύλης και λήψη συνεχώς μέτρων προς όφελος άλλων κλάδων, αντίθετα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, ούτε προβλέπεται καμία ρύθμιση που να δίνει δικαιοδοσία σε δικηγόρους κατά αντιστοιχία σ’ όσα λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκά κράτη και δίκαια.
Ως εκ τούτου ζητάμε να προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα στους δικηγόρους να προβαίνουν στην σύνταξη πληρεξουσίων, των οποίων η γνησιότητα για ημερομηνία και υπογραφή θα βεβαιώνεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, στον οποίο θα τηρείται βιβλίο σχετικής καταχώρησης.
Τα προβλήματα στην δικαιοσύνη δεν λύνονται με αποσπασματικά μέτρα τα οποία θεσπίζονται με γνώμονα αποκλειστικά συμφέροντα κάποιου κλάδου αλλά πρέπει να λαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που αντικειμενικά θα δίνουν λύσεις που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της δικαιοσύνης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε όπως γίνουν δεκτά τα ανωτέρω αιτήματά μας, τα οποία ισχύουν στα δίκαια πολλών ευρωπαϊκών χωρών που ως προς την ποιότητα και ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης υπερτερούν κατά κράτος έναντι ημών.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα