Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 18:50

Συντάσσεται επιτέλους εθνικός φάκελος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου

Ανοίγει επιτέλους η έρευνα για να αποκτήσει η χώρα μας έναν εθνικό φάκελο με τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου των κυριότερων ποικιλιών ελιάς, που θα της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικές αγορές για «χρυσάφι» μας. Η επιστημονική έρευνα υλοποιείται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας και η αρχή γίνεται με την ποικιλία «κορωνέικη».

Μια έρευνα που αναμενεται να συμβάλλει σημαντικά στην προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου μας και την οποία υποστηρίζουν το σύνολο των δήμων της Μεσσηνία. Σύντομα μάλιστα θα υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση. Τα αποτελέσματα, τα οποία θα εξαχθούν σε 2 – 3 χρόνια αναμένεται να υποβληθούν και για την τροποποίηση των προδιαγραφών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 65.000 ευρώ συνολικά, ποσό που αντιστοιχεί σε 5.000 - 6.000 ευρώ ανά δήμο για κάθε έτος. Στη συνέχεια, στόχος είναι να συνεχιστεί η έρευνα και με άλλες κύριες ελληνικές ποικιλίες, ενώ εδώ και 3 περίπου χρόνια δεν έχει δυστυχώς ανταποκριθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο σχετικό αίτημα της υπηρεσίας για έρευνα στις ποικιλίες της ευρύτερης περιοχής.

 

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιολάδου Καλαμάτας Παναγιώτης Κάτσαρης, αφού ευχαρίστησε όλους τους δήμους για την ανταπόκρισή τους, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας «κορωνέικη» και του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε πρόσφατα αλλά πρέπει να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα, μίλησε για μια σύμπραξη πρωτοποριακή. Δυστυχώς όμως όπως είπε, η χώρας μας δεν έχει ένα εθνικό φάκελο για τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που προέρχεται από συγκεκριμένες ποικιλίες και αυτή η συνεργασία θα είναι οδηγός για εμάς για να προχωρήσουμε και στην ταυτοποίηση των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών όλων των ποικιλιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά έχουμε υποβάλλει και ερευνητικά προγράμματα διακρατικά – διαμεσογειακά για να πιστοποιήσουμε όλες τις σημαντικές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Μια δουλειά που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες καθώς δυστυχώς δε μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε μαζική παραγωγή την Ισπανία ή την Ιταλία και πρέπει να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελιαολάδου μας κι έτσι να προωθηθεί στις ξένες αγορές».

Όπως εξήγησε αναφορικά με τη διαδικασία: «Αρχικά θα γίνει μια μελέτη τουλάχιστον για 2 χρόνια για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα οδηγούν στα χαρακτηριστικά της ποικιλίας κορωνέικης σε κάθε περίοδο, αλλά τα χαρακτηριστικά του ΠΟΠ το οποίο συγκεκριμένο χρονικό ορίζονται παραγωγής για να χαρακτηρίζεται έτσι. Θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων και θα συνταχθεί ο φάκελος, ο οποίος θα υποβληθεί και για αλλαγή των προδιαγραφών του ΠΟΠ καθώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, ειδικά με τις στερόλες, ενώ θα έχουμε και τα χαρακτηριστικά της κορωνέικης. Εχουμε κάνει προκαταρκτικά πειράματα που δείχνουν ότι το αγουρέλαιο της κορωνέικης έχει χαμηλές στερόλες, συχνά και κάτω από τα όρια του εξαιρετικά παρθένου. Αρα, ένα ελαιόλαδο που έχουμε βρει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ισχυρισμό υγείας, δε μπορεί να γράφει στην ετικέτα ότι είναι εξαιρετικά παρθένο».

Η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των δήμων της Μεσσηνίας και σύντομα θα ακολουθήσει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μίλησε για ηθική και οικονομική στήριξη από τον δήμο του «σε αυτή την επιστημονική προσπάθεια που ξεκινάει για το λάδι μας και συνδέεται άμεσα με την προβολή του. Εχουν υπάρξει εκτός Μεσσηνίας κάποιες προσπάθειες κατά το παρελθόν. Επιτέλους ας κάνουμε κάτι συντονισμένο και σωστό για το χρυσάφι μας».

Τη στήριξη και των δήμων που εκπροσωπούν τόνισαν από τη μεριά τους οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Νίκος Ξενογιάννης και Κυπαρισσίας Γιάννης Μερκουρης.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα