Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 12:00

Α.Χαρίτσης: Ερώτημα για την υγειονομική κάλυψη της Πυλίας

Ερώτημα κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την υγειονομική κάλυψη, την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στην περιοχή της Πυλίας. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη συνιστά βασικό πυλώνα του ΕΣΥ εφ’ όσον εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους αστικών κέντρων αλλά και απομακρυσμένων περιοχών, μέσω των Περιφερειακών Κέντρων Υγείας και ιδιαίτερα ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών, με μεγαλύτερη νοσηρότητα και δυσκολία στις μετακινήσεις.

Με το ξέσπασμα όμως της πανδημίας και των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν, ήρθαν στην επιφάνεια τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και έλλειψης δομών πρωτοβάθμιας υγείας σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Χαρίτσης, η περιοχή της νοτιανατολικής Πυλίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπαρκούς υγειονομικής κάλυψης. Σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, γεγονός που καθιστά την ευρύτερη περιοχή υγειονομικά επισφαλή για τους κατοίκους, μιας και δεν μπορούν να έχουν 24ωρη υγειονομική κάλυψη για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα, δεν υπάρχει  σταθμός  ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπισθούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά, ώστε να μεταφερθούν στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα και να τους παρασχεθεί εξειδικευμένη υγειονομική φροντίδα, όπως πρόσφατα με την τραγική απώλεια 45χρονου συμπολίτη μας ο οποίος κατέληξε αβοήθητος. Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι η περιοχή της ανατολικής Πυλίας και της Κορώνης είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά, με τον πληθυσμό να υπερδιπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ολόκληρη η περιοχή εξυπηρετείται πλέον από έναν μόνο ιατρό. Σε ό,τι αφορά τις διακομιδές, καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας ή το μοναδικό ασθενοφόρο της Πύλου, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε κακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να χάνεται κρίσιμος χρόνος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα και σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Πύλου Νέστορος αλλά και του  Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας, οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες δομές στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένες. Το Κ.Υ.Πύλου παραμένει χωρίς ακτινολογικό προσωπικό, χωρίς καρδιολόγο ενώ οι 2 θέσεις γενικών ιατρών είναι κενές. Αντίστοιχα, το Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας διαθέτει έναν μόνο ιατρό, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου ο μοναδικός Ιατρός μετακινείται εδώ και 8 χρόνια προς το Κ.Υ. Γαργαλιάνων, με τρίμηνες μετακινήσεις.

Η σχετική ερώτηση:
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας και σταθμός ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πυλίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών στα υπόλοιπα Περιφερειακά Ιατρεία του δήμου Πύλου - Νέστορος;
O ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)   

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα