Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 15:50

Ερώτηση Ι. Λαμπρόπουλου στον υπουργό Εργασίας για τους εργάτες γης

Πότε επιτέλους θα γίνει αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου για το εργόσημο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατών γης αλλά και το πρόβλημα της μετακίνησή τους λόγω της πανδημίας, ρωτά τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος. Ο Μεσσήνιος βουλευτής στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή συγκομιδή του ελαιόκαρπου.


Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λαμπροπούλου, έχει ως εξής:

Μεγάλη ανησυχία, επικρατεί σε όλο τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, ενόψει της επερχόμενης συγκομιδής του ελαιοκάρπου, αφού δεν υπάρχουν εργάτες γης, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες μετακίνησής τους, που έχουν προκύψει από την πανδημία.
Κατόπιν ερώτησης στη Βουλή, που είχα καταθέσει στις 29.9.2019, γι΄αυτό το θέμα, το Υπουργείο σας, με την υπ΄αριθμ. Πρωτ.44116/Δ1.14687/15.10.2019 απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, συγκρότησε ομάδα εργασίας, με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου του Εργόσημου και του Τίτλου Κτήσης…
Με την υπ΄αριθμ. Πρωτ.6434/13.5.2020 ερώτησή μου στη Βουλή, επανήλθα και ζητούσα, να δοθεί λύση στο πρόβλημα, με το Εργόσημο.
Στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1014/29.5.2020 απάντησή σας, γνωστοποιείτε ότι η επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και συνεχίζει τις εργασίες της.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συγκομιδή του ελαιοκάρπου στον Νομό μας και σε όλη την Ελλάδα με νόμιμους εργάτες, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής υψηλού και εξοντωτικού προστίμου, για κάθε εργαζόμενο, σε αυτόν που τους απασχολεί, αλλά και να ωφεληθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα και επειδή με τους τρεις ισχύοντες τρόπους εξασφάλισης εργατών γης, συμπεριλαμβανομένης και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που πριν λίγους μήνες ίσχυσε, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Πότε επιτέλους αυτή η επιτροπή, που συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας, θα σας δώσει τις προτάσεις της και πότε θα νομοθετήσετε, ώστε να εξευρεθεί τρόπος, για να μαζέψουν οι αγρότες μας το λάδι τους και τις βρώσιμες ελιές τους;

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα