Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 14:43

Κοζομπόλη: Επίκεντρο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο άνθρωπος

Στο πρώτο συνέδριο του ΝΠΙΔ η "Επάνοδος" μίλησε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, με θέμα «Επάνοδος: Η πορεία προς την κοινωνική Επανένταξη».

Το συνέδριο διεξήχθη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στις 18 Δεκεμβρίου.

Την τελευταία τριετία, η φιλοσοφία της σωφρονιστικής πολιτικής, του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο ως τελικό σκοπό. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι η στέρηση της ελευθερίας πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο διάστημα, να έχει ως στόχο τη βελτίωση του ίδιου του κρατούμενου και να μην είναι απλά μέσο τιμωρίας ή εκδίκησης της κοινωνίας, υποστήριξε η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, βουλευτής Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.

Παρενέβησαν, μεταξύ άλλων και οι καθηγητές Εγκληματολογίας και Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γιάννης Πανούσης και Νέστωρ Κουράκης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένια Δημητρίου και η καθηγήτρια του Παντείου κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Η κ. Κοζομπόλη, τόνισε επίσης τα εξής:

“Η επανένταξη των κρατουμένων δεν ήταν προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα προηγούμενα χρόνια, όμως, τώρα το βάρος είναι στην κοινωνική επανένταξη τους, καθώς και στην πρόληψη του εγκλήματος και η συγκεκριμένη προσέγγιση αντικατοπτρίζεται σε όλα τα νομοθετήματα από το 2015, αρχής γενομένης:

- με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ,

- με τις διατάξεις για την παραβατικότητα των ανηλίκων,

- με τις διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών,

- με τις διατάξεις για τις μωρομάνες κ.ά.,

- με την επέκταση των σχολικών μονάδων μέσα στις φυλακές

- αλλά και γενικά στις δράσεις του ΥΔΔΑΔ

Φαίνεται επίσης, η συγκεκριμένη φιλοσοφία και στο στρατηγικό Σχέδιο του ΥΔΔΑΔ για την σωφρονιστική πολιτική για την επόμενη τριετία 2018-2020. Ενώ όμως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι έχει υιοθετηθεί από την κυβερνητική πολιτική η συγκεκριμένη αντίληψη, ωστόσο το γεγονός, ότι η πρόληψη του εγκλήματος και η κοινωνική επανένταξη αποτελούν τον πυρήνα της σωφρονιστικής πολιτικής του ΥΔΔΑΔ, είναι μεν αναγκαία αλλά δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής - είναι αναγκαία και η αποδοχή της από την κοινωνία, όπου, προς το παρόν, η άποψη αυτή δεν είναι πλειοψηφική. Η κοινωνία είναι φοβική απέναντι στην επανένταξη των αποφυλακισμένων, αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της. Αισθήματα που δυστυχώς κάποιοι για μικρο-πολιτικές σκοπιμότητες καλλιεργούν.

Σε κάθε περίπτωση, η επανένταξη των αποφυλακισμένων πρέπει να έχει συγκεκριμένες αρχές και περιεχόμενο και είναι σημαντικό σε ποια κοινωνική ομάδα θα επιστρέψει ο κρατούμενος μετά την αποφυλάκισή του, όπως και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν αυτή την πολιτική.

Το 1ο συνέδριο του Ν.Π.Ι.Δ "Η Επάνοδος", προσεγγίζει τα ζητήματα που άπτονται της υλοποίησης της σωφρονιστικής πολιτικής, που έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο, την πρόληψη του εγκλήματος και την ομαλή μετάβαση των κρατουμένων στην κοινωνία. Συμβάλλει στη διάδοση αυτής της αντίληψης στη κοινωνία και προσεγγίζει με επιστημονικό τρόπο το περιεχόμενο της επανένταξης, ώστε οι δράσεις εκπαίδευσης, πολιτισμού, εργασιακής εμπειρίας και εξειδίκευσης κ.ά., να γίνονται με σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου. Για να γίνεται ομαλά η μετάβαση των κρατουμένων στη κοινωνία, για να μειωθεί η υποτροπή, και εντέλει η μείωση της εγκληματικότητας.”

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα