Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 16:18

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους πυρόπληκτους της Ανατ. Μάνης

Ερώτηση με θέμα τους πυρόπληκτους της Ανατ. Μάνης κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η ερώτηση των τριών βουλευτών έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Σε εγκατάλειψη οι πυρόπληκτοι της Ανατ. Μάνης.
Αν και έχουν περάσει περίπου 4,5 μήνες από τη μεγάλη πυρκαγιά στις περιοχές της Αν. Μάνης (Κότρωνας, Σκουτάρι, Φλομοχώρι κ.α.) όπου κατέκαψε πάνω από 15 σπίτια, εκατοντάδες ζώα, μελίσσια, στάνες, αποθήκες, μελίσσια, 15 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και βοσκήσιμης γης, αυτοκίνητα, κ.ά, ωστόσο καμία μέριμνα και ανακούφιση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους πληγέντες, αντίθετα μόνο αδιαφορία.
Ιδιαίτερα στα χωριά και τους οικισμούς (Κότρωνας, Σκουτάρι), που η πυρκαγιά εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση και υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή, η εγκατάλειψη είναι προκλητική και απάνθρωπη.
Χαρακτηριστικά η ελαιοκαλλιέργεια βασικό έσοδο της περιοχής έχει καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 90% και η ζημιά αυτή χρειάζεται χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως. Οι κτηνοτρόφοι, πέρα από τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές, δεν έχουν πια χώρους για βοσκή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές. Ωστόσο μετά από τόσους μήνες οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί από τα χαλάσματα της οργής της φωτιάς, και δεν μπορούν οι κάτοικοι να πάνε ούτε στα χωράφια τους, να εκριζώσουν ή να κλαδέψουν τα καμμένα ελαιόδεντρα τους. Οι κτηνοτρόφοι έλαβαν τις πρώτες μέρες δωρεές ζωοτροφές και μετά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Πούλησαν τα ζώα τους ή τα άφησαν γιατί δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν.
Οι πληγέντες που έκαναν δηλώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν (αποθήκες, στάβλοι, ελαιόδεντρα, ζώα κ.ά) δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση και καμία βοήθεια ή αποζημίωση και βέβαια, αν και η καταστροφή ήταν μεγάλη, η περιοχή δεν κηρύχτηκε πυρόπληκτη.
Μπήκε ο χειμώνας και είναι στο έλεος των έντονων βροχοπτώσεων με απρόσμενες συνέπειες. Ήδη οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο τοπικό οδικό δίκτυο σύνδεσης των χωριών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί γιατί:
· Η πληγείσα περιοχή δεν έχει κηρυχτεί πυρόπληκτη.
· Δεν έχουν γίνει προσωρινά αντιπλημμυρικά έργα πρόληψης για να μην γίνουν καταστροφές από πλημμύρες.
· Δεν έχει δοθεί οικονομικό βοήθημα στους μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν απώλεια εισοδήματος.
· Δεν δόθηκαν δωρεάν ζωοτροφές αν και είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
· Δεν δόθηκε άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιοδέντρων και τη φύτευση νέων.
· Δεν δόθηκαν οικονομικές ελαφρύνσεις που θα ανακούφιζαν κάπως τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα