Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019 10:30

Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος - Απεριόριστος ο αριθμός για τ' αγριογούρουνα (Βίντεο)

 

Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος 2019 - 2020, η οποία τελειώνει στις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου. Η άδεια κυνηγιού θα είναι ακριβότερη κατά 5 ευρώ, ενώ καταργούνται οι περιορισμοί αναφορικά με τον αριθμό των αγριογούρουνων που μπορούν να θηρεύσουν οι κυνηγοί, συγκεκριμένες ημέρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας τονίστηκε πως το σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια των κυνηγών, ενώ για τους περιορισμούς αναφορικά με το κυνήγι των αγριογούρουνων τονίστηκε πως η κάθε ομάδα μπορεί να κυνηγάει όσα θηράματα μπορεί τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μούζος, ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Γιαννακόπουλος και ο αντιπρόεδρος Τάκης Στασινός.

Αντίθετα με το χωρίς περιορισμό κυνήγι, σε όλη τη χώρα, για τα αγριογούρουνα, ανά ομάδα κυνηγών τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του δηλαδή Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή, μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 10 στα 8 ανά κυνηγό.

Δείτε το βίντεο

Έγινε αναφορά στην παραλαβή αδειών θήρας για ανανέωση. Όπως ειπώθηκε, "οι τιμές των αδειών είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τη την περσινή περίοδο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση για αύξηση κατά πέντε ευρώ (5,00€) στις τακτικές εισφορές υπέρ Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και στην απόφαση που πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας για έκτακτη εισφορά οκτώ ευρώ (8,00€) υπέρ της, με τις τιμές να έχουν οριστικοποιηθεί και θα είναι, για την μεν τοπική 117,83 € για την περιφερειακή 137,83 € και για την Γενική 167,83 €".
Οι ώρες λειτουργίας του Συλλόγου για τη παραλαβή των αδειών θα είναι για το μήνα Αύγουστο: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, το Σάββατο από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι και τη Δευτέρα, τη Τετάρτη και τη Παρασκευή θα είμαστε ανοιχτά και το απόγευμα από τις 18:00 έως τις 20:00.
Για τους νέους κυνηγούς ισχύουν τα εξής: Θα πρέπει να έχουν είτε άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου σε ισχύ στο όνομα τους ή βεβαίωση ΚΟ6 από την αστυνομία. Με ένα από αυτά τα δυο έγγραφα συν ένα εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση μονίμου κατοικίας και την ταυτότητα του ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στο Δασαρχείο και κάνει μια αίτηση για εξετάσεις. Μετά από τις εξετάσεις του Δασαρχείου προσκομίζει στο Σύλλογο την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ή την βεβαίωση ΚΟ6 την βεβαίωση των εξετάσεων του Δασαρχείου και δυο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας έγχρωμες.

Για την ανανέωση οι κυνηγοί θα πρέπει να προσκομίσουν στον Σύλλογο την παλιά άδεια καθώς και άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου που να είναι σε ισχύ.
Όσες άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων έχουν λήξει οι κάτοχοί τους πρέπει να φροντίσουν για την άμεση ανανέωση τους.
Σε περίπτωση που αυτή έχει λήξει για να εκδοθεί η άδεια θήρας ο ενδιαφερόμενος πρέπει ή να φέρει την ίδια ανανεωμένη ή αν έχει άλλη άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου στο όνομα του που να είναι σε ισχύ να προσκομίσει αυτή.
Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ποτέ άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση ΚΟ 6 που χορηγείται από την αστυνομία.
Επιπροσθέτως τονίστηκε πως σημαντικό είναι ότι σε όσα μέλη έχει τελειώσει το βιβλιάριο θήρας (δεν υπάρχουν σελίδες για νέα θεώρηση), με την αλλαγή, στο νέο βιβλιάριο θα χρειαστούν οπωσδήποτε καινούργια φωτογραφία τύπου ταυτότητας έγχρωμη.
Για τους κυνηγετικούς σκύλους αλλά και για τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς, επισημάνθηκε η ανάγκη του απαραίτητου εμβολιασμού για την προστασία τους από την λύσσα και από τις άλλες ασθένειες καθώς και την ηλεκτρονική σήμανση τους (τοποθέτηση τσιπ), είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την προσωπική αλλά και την δημόσια υγεία.
Έγινε ακόμα αναφορά στα διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες του συγκεκριμένου νόμου.
Επισημάνθηκε πως όσοι κυνηγοί έχουν δηλώσει στο Σύλλογο, (αναγράφεται ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης στο βιβλιάριο Θήρας), κυνηγετικό σκύλο θα είναι απαραίτητο για την ανανέωση της άδειας τους να προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του σκύλου όπου θα φαίνεται ότι είναι σε ισχύ το εμβόλιο κατά της λύσσας. Όσα από τα σκυλιά αυτά έχουν αποβιώσει ή έχουν μεταβιβαστεί θα πρέπει να προσκομίσουν οι κυνηγοί από το κτηνίατρο τους το αντίστοιχο έγγραφο προκειμένου να διαγραφεί από την άδεια θήρας τους.

Τα μέλη του Δ.Σ. ευχήθηκαν "καλή κυνηγετική χρονιά με υγεία και σύνεση", "σεβόμενοι τους γραπτούς και άγραφους νόμους, την φύση, το θήραμα, τον συνάδελφο κυνηγό, τον αγρότη καθώς και κάθε άνθρωπο που μοχθεί στην ύπαιθρο" όπως συμπλήρωσαν.
Τόνισαν την ανάγκη για προσοχή, για την αποφυγή κυνηγετικών ατυχημάτων σημειώνοντας πως όσοι κυνηγούν αγριόχοιρο, λαγό, μπεκάτσα, και ορτύκι θα πρέπει υποχρεωτικά βάσει νόμου να φορούν γιλέκο χρώματος φωσφορίζοντος πορτοκαλί που να είναι ορατό από κάθε οπτική γωνία.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη ρυθμιστική για το 2019

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

03/2021

Περισσότερο διαβασμένα