Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 17:18

Στη Ζάκυνθο φθάνει αύριο το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Blue Panda» του WWF

Αύριο φθάνει στη Ζάκυνθο το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda». Το σκάφος θα παραμείνει στη Ζάκυνθο μέχρι τη Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψή του στην Ιθάκη (24-26 Ιουλίου) και την Κεφαλονιά (28-30 Ιουλίου).

Σκοπός της παρουσίας του «Blue Panda» στα τρία νησιά του Ιουνίου είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών των περιοχών γύρω από τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν στις ελληνικές θάλασσες οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, το πλήρωμα του σκάφους θα ενημερώσει για τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το «WWF», το Ιόνιο είναι ένα παγκόσμιας οικολογικής αξίας οικοσύστημα που απειλείται ήδη από το πρώτο κιόλας στάδιο των σεισμικών υποθαλάσσιων ερευνών, καθώς αυτές γίνονται με την πρόκληση τεράστιας έντασης ήχων που αποπροσανατολίζουν, παρεμποδίζουν και πολλές φορές οδηγούν σε θάνατο τη θαλάσσια ζωή στην περιοχή (π.χ. φυσητήρες, δελφίνια, χελώνες καρέτα, κτλ.). Παράλληλα, οι εξορύξεις θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τις παράκτιες κοινότητες και την εθνική οικονομία, καθώς στην απευκταία, αλλά πιθανή περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος, θα προκληθεί στο Ιόνιο ζημιά της τάξης των €1,78 δισ. σε ορίζοντα 25 ετών, ενώ θα καταρρεύσουν «εν μία νυκτί» 25.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουριστικό τομέα στην περιοχή.

Πριν την Ελλάδα, το «Blue Panda» έκανε ένα μακρύ ταξίδι στη Γαλλία και την Ιταλία και μέσα στους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Τυνησία και το Μαρόκο, προκειμένου να αναδείξει τη μοναδική μεσογειακή βιοποικιλότητα και τις άμεσες απειλές που δέχεται, όπως είναι η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα, η υπεραλίευση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Δράσεις του «Blue Panda» στο Ιόνιο

Κατά την παρουσία του «Blue Panda» στα τρία αυτά νησιά, θα υλοποιηθούν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλους τους πολίτες που θα έχουν ως κεντρικό άξονα τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο σκάφος από το πλήρωμα του WWF, να παρακολουθήσει μια διαδραστική έκθεση φωτογραφίας για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξορύξεις σε περιβάλλον και οικονομία, να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, σε κάθε νησί θα υλοποιηθεί μια μεγάλη κεντρική δράση. Ειδικότερα, στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας “Promised land” στον Κινηματογράφο Φώσκολο (19/7, στις 21.00, δωρεάν είσοδος). Αντίστοιχα, στην Ιθάκη (25/7) θα «αποκαλυφθεί» ένα μεγάλο graffiti με θέμα τις εξορύξεις που θα κοσμεί για εκείνες τις ημέρες τοίχο σε κεντρικό σημείο του νησιού, ενώ στην Κεφαλονιά (Σάμη, 29/7) θα διοργανωθεί δωρεάν συναυλία με τη δημιουργό και ερμηνεύτρια Ματούλα Ζαμάνη που ενώνει τη φωνή της με αυτή της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Όλες οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Blue Panda” είναι ανοιχτές για το κοινό, με ελεύθερη συμμετοχή, και το WWF Ελλάς περιμένει να υποδεχτεί όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών αυτών στο σκάφος για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάζει το μέλλον των ανθρώπων και των περιοχών.

 

Διαβάστε ακόμη

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος WWF “Blue Panda” φτάνει στο Ιόνιο

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα