Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 23:00

Μεσσηνία: Το oLIVE Clima υποψήφιο για βραβείο στα Life Awards 2019 και Citizen Award 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μεσσηνία: Το oLIVE Clima υποψήφιο για βραβείο στα Life Awards 2019 και Citizen Award 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ανάμεσα στα 15 καλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη είναι το έργο LIFE oLIVE-CLIMA και είναι υποψήφιο για βράβευση στις κατηγορίες «Περιβάλλον», «Φύση» και «Κλιματική Αλλαγή». Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου 2019. Στο έργο συμμετείχε ως εταίρος ο "Νηλέας" , με τις ενώσεις Πεζών και Μεραμβέλου, όπως επίσης τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, τον ΑγροΤύπο, τη Ρόδαξ Αγρο, το Πανεπιστήμιο Βασιλακατα Ιταλίας και η Ανατολική Α.Ε.

Το έργο σχεδιάστηκε το 2009 από τον αείμνηστο γεωπόνο και σύμβουλο του ΝΗΛΕΑ από το 2002 Γιώργο Μιχαλόπουλο, ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2017.

Το olive clima προέκυψε ύστερα από την μακρά ενασχόληση του Γ. Μιχαλόπουλου με την ελαιοκαλλιέργεια μέσω της τεχνικής υποστήριξης που πρόσφερε στις τρεις περιοχές της χώρας μας που προαναφέρθηκαν, Χώρας στη Μεσσηνία, Πεζών και Μεραμβέλου στην Κρήτη. Μοναδικός στην εμβάθυνση και στην μέθοδο, αξιοποίησε την μοναδικότητα του ελληνικού ελαιώνα και τη σύνδεσε με το περιβάλλον μέσω διεθνών και αναγνωρίσιμων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001, EMAS, EPD περιβαλλοντικό αποτύπωμα ελαιολάδου κτλ). Φιλοσοφία του ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας των παραγωγών για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας, το οποίο θα επιτύγχανε διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού και βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού. Το μότο του ήταν ΄΄τρώγοντας ελαιόλαδο και ελιές βελτιώνεις την υγεία σου και το περιβάλλον΄΄.

Με το αποτύπωμα άνθρακα που έκανε για πρώτη φορά σε ελληνικό ελαιώνα και δεύτερο σε ευρωπαϊκό, απέδειξε την μοναδικότητα της ελαιοκαλλιέργειας ως δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον, αφού το έδαφος των ελαιώνων αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα αντί να εκλύει, συμβάλλοντας στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή. Το έργο olive clima απέδειξε, με τις καλλιεργητικές πρακτικές που εισήγαγε, τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ελαιώνων, όπως επίσης και την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί την ίδια την βιωσιμότητα της καλλιέργειας -γεγονός που ήδη βιώνουμε-με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της υπαίθρου.

Ο Γ. Μιχαλόπουλος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2018 αφήνοντας κενό που είναι αδύνατο να αναπληρωθεί. Άφησε όμως στο ΝΗΛΕΑ έναν πολύτιμο πλούτο από το έργο του, το οποίο λόγω της διορατικότητάς του και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς σήμερα, αποδεικνύεται και εξαιρετικά επίκαιρο.

Το έργο oLIVE Clima ως υποψήφιο για βράβευση στα Life Awards 2019 και Citizen Award 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ένας φόρος τιμής για τον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε το σχεδίασε και υποστήριξε, αλλά και μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022