Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 12:12

«Το παράδειγμα της Πύλου» από το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2018το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Η πόλη ως αλληλεπίδραση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος: Το παράδειγμα της Πύλου» το οποίο παρακολούθησαν 50 εκπαιδευτικοί της Μεσσηνίας. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.


Η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συνδυάστηκε με τις φετινές εκδηλώσεις για την Πανελλήνια Δράση του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού με τίτλο «Πνοές Ανέμου», στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του.
Την Παρασκευή το απόγευμα, οι εκπαιδευτικοί κα Θεοδοσία Μπαξεβάνη, υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Πύλου και κ. Ιωάννης Λαδάς, Δ/ντής ΙΕΚ Μεγαλόπολης, παρουσίασαν εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά  προγράμματα με θέμα το γεωφυσικό περιβάλλον και την ιστορία της Πύλου και του Νιόκαστρου. Το θεωρητικό πλαίσιο ολοκλήρωσαν οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κας Μαρίας Κυλάφη και καςΚατερίνας Τζαμουράνη καθώς και της συνεργάτιδός τους καςΝατάσας Γλαράκη,οι οποίεςπροσέγγισαν το θέμα του σεμιναρίου μέσα από την παρουσίαση της έκθεσης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου.
Επίσης, σε εργασία σε ομάδες, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό και συγκεκριμένα από την εκπαιδευτική μουσειοσκευή «Ήταν ένα μικρό καράβι» τόσο στους χώρους του ΚΠΕ όσο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, το οποίο επισκέφτηκαν το Σάββατο το πρωί. Παράλληλα, περιηγήθηκαν στο κάστρο και πραγματοποίησαν εργαστήριο «ηχο περιπάτου» με συντονιστές την κα Ελένη Λούρα, εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Λεϊκων και τον κ. Δημήτρη Σαρρή, εκπαιδευτικό του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Επιπλέον, ακολούθησαν περιβαλλοντικό μονοπάτι στην πόλη της Πύλου μέσω διαδικτυακής εφαρμογής κινητών συσκευών που σχεδίασε το ΚΠΕ Καλαμάτας.
Το Σάββατο το απόγευμα οι κ.κ. Μαρία Ζαφειροπούλου και Ελένη Βασιλοπούλου, εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας παρουσίασαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιβαλλοντικού προγράμματος που έχουν υλοποιήσει με πεδίο μελέτης την Πύλο και έδωσαν τη σκυτάλη στους συμμετέχοντες να κάνουν τις δικές τους προτάσεις σε εργαστήριο που συντόνισε η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Καλαμάτας, κα Ιωάννα Ραβάνη και κ. Γιώργος Αργυροηλιόπουλος. Άψογη ήταν η συνεργασία με τη Δ/ντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, κας Ολυμπίας Αρναουτίδου, όπου φιλοξενήθηκαν τα εργαστήρια του σεμιναρίου.
Να σημειωθεί ότι η μουσειοσκευή δανείζεται στους εκπαιδευτικούς δωρεάν (Γ΄ έως Στ΄ τάξη Δημοτικού καθώς και σε τάξεις Γυμνασίου) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και αίτηση δανεισμού για διάστημα τριών εβδομάδων. Η παραλαβή του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας  Μπενάκη και Παπάζογλου 6  Δευτέρα έως Παρασκευή, και ώρες 10.00π.μ. με 15:00μ.μ. Για την παραλαβή και μεταφορά της υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο. Για κρατήσεις και πληροφορίες: Κ. Τζαμουράνη 27210-63100. Επιπλέον οι οικογένειες που επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις δραστηριότητες που προσφέρει ο οικογενειακός σάκος στο μουσείο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα