Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 15:21

Η εξέλιξη του προγράμματος για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Πελοπόννησο

Σε 25.000 στρέμματα, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ρεμάτων και καναλιών και και σε χιλιάδες εστιών σε πόλεις και χωριά συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη Μεσσηνία, το πρόγραμμα υλοποιείται για πάνω από 2.000 εστίες. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι σε εξέλιξη η καταπολέμησης κουνουπιών στη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στα πλαίσια του Προγράμματος “Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, φλεβοτόμοι), ανάπτυξη μηχανισμού ταχείας αντίδρασης και καταπολέμησης εντόμων διαβιβαστών στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και δημιουργία δομής ελέγχου, επιτήρησης και επαγρύπνησης των νόσων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές”, από νωρίς την άνοιξη (αρχές Μαρτίου), πραγματοποιούνται κατάλληλες δράσεις καταπολέμησης-ελέγχου κουνουπιών, στο φυσικό-αγροτικό, περιαστικό, σύστημα σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες . Ειδικότερα για την ΠΕ Μεσσηνίας από νωρίς την άνοιξη πραγματοποιείται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με έμφαση στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας του δήμου Πύλου Νέστορος, του κάμπου δήμου Μεσσήνης και Καλαμάτας καθώς και στο περιαστικο και αγροτικό όλων των δήμων της ΠΕ Μεσσηνίας . Επιπροσθέτως λόγω καθυστερήσεων των διοικητικών διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος στον αστικό ιστό από τους Δήμους της ΠΕ Μεσσηνίας που έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ ΟΤΑ, δεχόμενοι τα αιτήματα των κ. δημάρχων των οικείων δήμων προς συνδρομή των υπηρεσιών μας και αντιλαμβανόμενοι την καθυστέρηση του απαραίτητου διαγωνισμού, επεμβαίνουμε και στο αστικό χώρο των δήμων της ΠΕ Μεσσηνίας και σε κάθε περίπτωση παραμένουμε αρωγοί έως του χρόνου της δυνατότητας υλοποιήσεως αυτοτελούς προγράμματος των δήμων.

Στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν καθημερινά συνεργεία υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ελέγχονται συστηματικά:

  • 25.000 στρέμματα φυσικού αγροτικού συστήματος (8000 στρέμματα στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Εστίες στο περιαστικό σύστημα 665 οικισμών(250 οικισμοί στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • 1083 χιλιόμετρα ρεμάτων και καναλιών (330 χιλιόμετρα στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • 2350 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών στην ΠΕ Μεσσηνίας

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις εστίες περιλαμβάνονται: φρεάτια/δίκτυα όμβριων υδάτων, καναλέτα, αστικές διαδρομές ανοικτών ρεμάτων, στραγγιστικές τάφροι, θέσεις Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων, λιμνάζοντα νερά και άλλες μικρές εστίες στάσιμων υδάτων εντός οικισμών.

Επισημαίνεται δε πως "Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι η πρόβλεψη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στο αστικό σύστημα οικισμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου το πρόγραμμα να δύναται να ανταποκριθεί στον πρωταρχικό στόχο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αλλά και σε αιτήματα βοήθειας από τους δήμους. Στα πλαίσια του ανωτέρω, κατόπιν σχετικού αιτήματος, συνδράμουμε το δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων με στοχευμένες ενέργειες και εντομολογική επιτήρηση".

Υπογραμμίζεται πως: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλους του αρμόδιους φορείς και συνεχίζει υπεύθυνα και εντατικά το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές με κυρίαρχο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελούν όλοι οι πολίτες τα μέτρα, που πρέπει να λαμβάνουν οι ίδιοι για την πρόληψη και προστασία τους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως οι ψεκασμοί των ιδιωτικών χώρων, οι σίτες, η μη ύπαρξη στάσιμων νερών, τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα και η αποφυγή έκθεσης τις ώρες του δειλινού.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα