Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 13:15

Τα πρώτα χελωνάκια κολυμπάνε στον Λακωνικό Κόλπο

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιουλίου, καταγράφηκαν από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό κόλπο, στην παραλία Σελινίτσα, πάνω από 20 ίχνη από μικρά χελωνάκια που βρήκαν τον δρόμο τους για την θάλασσα.

Οι νεοσσοί κατευθύνονται προς το νερό ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Όπου υπάρχει τεχνητός φωτισμός στο πίσω μέρος της παραλίας, οι νεοσσοί αποπροσανατολίζονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από αφυδάτωση, μειώνοντας έτσι τις ευκαιρίες διατήρησης του πληθυσμού της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Τα φώτα στις παραλίες αποπροσανατολίζουν τόσο τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα όσο και τις ενήλικες θηλυκές όταν βγαίνουν να γεννήσουν.

Ευτυχώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν πηγές τεχνητού φωτός και τα μικρά χελωνάκια δεν αποπροσανατολίστηκαν. Παρόλα αυτά, πολλά είναι τα σημεία των παραλιών ωοτοκίας του Λακωνικού όπου συναντώνται τεχνητά φώτα.

Με την ευκαιρία της πρώτης εκκόλαψης για το 2018, ζητάμε από τους αρμόδιους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Αν μειωθεί το τεχνητό φως στο πίσω μέρος της παραλίας, η αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνεια της θάλασσας θα οδηγήσει τα μικρά χελωνάκια με ασφάλεια στον προορισμό τους. Υπενθυμίζουμε πως η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα τρομάζει τόσο τις θαλάσσιες χελώνες που θέλουν να γεννήσουν όσο και τα μικρά χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό. Επομένως η χρήση φακών και το άναμμα φωτιάς στις παραλίες τη νύχτα δεν ενδείκνυνται.

Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραλίες ωοτοκίας. Μείνετε κοντά μας γιατί σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί, κατά την διάρκεια των οποίων θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες!

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα