Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 11:28

Σωκράτης Φάμελλος: "Σχεδιάζουμε την παραγωγική μηχανή των ελληνικών δασών"

Πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, η δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων με αποκλειστικό αντικείμενο τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο το πρώτο Σχέδιο Αναφοράς για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση.

Η διαδικασία χάραξης της ΕΣΔ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, ότανη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος έθεσε τις δικές της προτεραιότητες για το μέλλον των ελληνικών δασών τα επόμενα 20 χρόνια. Οι προτάσεις αυτές αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησηςστις δύο συναντήσεις δημόσιας διαβούλευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τονΜάιο, όπου συνολικά συμμετείχαν 240 άτομα και 90 φορείς. Τα συμπεράσματατης διαβούλευσης αποτέλεσαν το πρωτόλειο υλικό επεξεργασίας της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με στόχο τη διαμόρφωση αναφοράς για την ΕΣΔ.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η πρώτη αναφορά της Ομάδας Εργασίας γιατην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση. Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας, η στρατηγική αναλύεται και διαρθρώνεται σε τρεις οριζόντιους άξονες: α) διακυβέρνηση δασικού τομέα, β) απογραφή – παρακολούθηση, γ) έρευνα –καινοτομία και σε τέσσερις κάθετους άξονες: α) οικονομία του δάσους, β) κλιματική αλλαγή, γ) προστασία καιδ) διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές. Για κάθε άξονα προτείνονται Γενικοί Στόχοι και Κατευθύνσεις Δράσεων, ώστε τα επόμενα 20 χρόνια τα δασικά οικοσυστήματα να γίνουν ένας σημαντικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, που θασυμβάλλειστηνπροσπάθειατης ελληνικής κοινωνίας προς την αειφορία.

Στην ομιλία του στην Επιτροπή, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε: «Μέσα από την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση στοχεύουμε στην ενίσχυση και προστασία τηςμεσογειακής δασοπονίας. Τα δασικά οικοσυστήματα μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομία καιστην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μέσω της αειφορίας, της πολυλειτουργικότητας των δασών, της προσαρμοστικότητας, αλλά και τηςενδυνάμωσηςτου κοινωνικοοικονομικού τουςρόλου. Σκοπεύουμε στην επιστροφή της εργασίας και της παραγωγής στην ύπαιθρο, που αντιστοιχεί στο 65% της χώρας, ώστε να παράγονται ανταγωνιστικά προϊόντα με εξωστρέφεια, άρα με τυποποίηση και πιστοποίηση. Και βέβαια όλη αυτή η διαδικασία να εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής».

Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Κατερίνα Ιγγλέζη, δήλωσε: «Το ένα στοίχημα είναι η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση να είναι ρεαλιστική και με τη ματιά της στις προκλήσεις του μέλλοντος και το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η εφαρμογή της. Και η εφαρμογή της προφανώς αφορά την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει καιτους αναγκαίους πόρους, αλλά κυρίως και τοότι θα αποτελέσει μια μακρόπνοη πολιτική, την οποία οφείλουμε να ελέγχουμε ως Κοινοβούλιο τα προσεχή έτη - ανεξάρτητα και πέρα από τα κυβερνητικά σχήματα».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα