Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 15:37

Νέο πεδίο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο Επιμελητήριο Αρκαδίας

Νέο πεδίο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο Επιμελητήριο Αρκαδίας

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού «αστικού τύπου» στο Επιμελητήριο Αρκαδίας. Πρόκειται για μία δράση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Η εγκατάσταση του σταθμού αυτού αποτελεί ένα ακόμα κεφάλαιο της πρακτικής μας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το Τμήμα Πληροφορικής. Συνεισφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σε ουσιαστικές ερευνητικές δράσεις και παράλληλα αναπτύσσουμε σε νέα πεδία τη δραστηριότητα και τις συνεργασίες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων – μελών μας, όσο και του ίδιου του Επιμελητηρίου» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Τρουπής.

Ειδικότερα, πρόκειται για μετεωρολογικό σταθμό, ο οποίος συλλέγει δεδομένα για το μικρο-κλίμα της Τρίπολης και συνεισφέρει στη μελέτη και κατανόηση των κλιματικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών. Η συστηματική συλλογή και μελέτη δεδομένων που αφορούν στο μικρο-κλίμα ενός αστικού κέντρου βοηθά στην παρακολούθηση και στην κατανόηση της αστικής αέριας ποιότητας, και τελικά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό (αν όχι τον σημαντικότερο) άξονα για τον σχεδιασμό της μορφολογίας μιας πόλης (π.χ., ύψος κτιρίων, πλάτος δρόμων, πλήθος ανοικτών χώρων, κλπ.) έχοντας ως στόχο να παρέχεται ένα υγιές περιβάλλον στους κατοίκους της αστικής περιοχής.

Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «SodaSense: Προηγμένη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου με εφαρμογές στις μετακινήσεις, στο κλίμα και στη γεωργία», η οποία συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται σύντομα να παρουσιαστεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Αρκαδίας και σε συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες φορείς.

Με την εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού παρέχονται στους πολίτες της Τρίπολης και στα μέλη του Επιμελητηρίου:

.(1)  Δεδομένα που αφορούν στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, όπως διοξείδιο του άνθρακα και αιωρούμενα σωματίδια (PM1, PM2.5 και PM10).

.(2)  Λεπτομερή δεδομένα για τον καιρό, όπως άνεμος, θερμοκρασία αέρα, υγρασία αέρα, ηλιακή ακτινοβολία, βροχόπτωση, κ.ά.                                                                                                                                                                                               

Στους πολίτες θα είναι διαθέσιμες τόσο οι τρέχουσες μετρήσεις όσο και ιστορικά στοιχεία (τιμές αλλά και με τη μορφή γραφημάτων).Η πρόσβαση των ενδιαφερόμενων  χρηστών στα δεδομένα θα γίνει μέσω κατάλληλης ιστοσελίδας η οποία θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν το Επιμελητήριο Αρκαδίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022