Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 11:23

ΕΛΚΕΘΕ: Έκτακτες δειγματοληψίες στον Παγασητικό κόλπο

Έκτακτες δειγματοληψίες, αυτοψίες στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Πηνειού ποταμού, στη λίμνη Κάρλα, και στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Αυτό αποφασίστηκε εξαιτίας του πρόσφατου πλημμυρικού γεγονότος στην περιοχή της Θεσσαλίας, που οδήγησε στη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων νερού και φερτών υλών μαζί με ρύπους προς την παράκτια ζώνη του Παγασητικού κόλπου και των ανατολικών ακτών της Θεσσαλίας, καθώς και στον θαλάσσιο χώρο γύρω από τον ποταμό Πηνειό.

Ο σκοπός των δειγματοληψιών αυτών είναι η αποτύπωση της ποιότητας των υδάτων και η καταγραφή των επιπτώσεων του πλημμυρικού γεγονότος στα υδάτινα συστήματα, με επιτόπιες μετρήσεις και αναλύσεις φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων στη στήλη του νερού και τα ιζήματα που σχετίζονται με το πλημμυρικό φαινόμενο, όπως επίσης η παρακολούθηση της λειτουργίας των υδάτινων οικοσυστημάτων και η εκτίμηση των τυχόν επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.

Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. παρακολουθεί τη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού και το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού κόλπου από το 2012.Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας υδάτων ποταμών, παρακτίων και μεταβατικών υδάτων της Ελλάδας, σε εφαρμογή του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα: ‘Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ – ΕΣΠΑ 2014-2020 (https://www.ymeperaa.gr/).

Ως εκ τούτου, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε γνωρίζει την οικολογική ποιότητα και λειτουργία των συγκεκριμένων υδάτινων οικοσυστημάτων, ώστε να αποτυπωθούν με ασφάλεια οι άμεσες επιπτώσεις και αλλαγές από το πλημμυρικό φαινόμενο, καθώς επίσης και να υπάρξει η δυνατότητα παρακολούθησης της ανάκαμψης και αποκατάστασής τους κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι δειγματοληψίες/αυτοψίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου με το ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» στο θαλάσσιο περιβάλλον σε επιλεγμένο πλέγμα 23 σταθμών, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (https://io.hcmr.gr/), ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και δειγματοληψίες στη λίμνη Κάρλα, όπως και σε επιλεγμένες θέσεις της λεκάνης απορροής και των εκβολών του Πηνειού ποταμού, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (https://imbriw.hcmr.gr/).

Στην αποστολή θα συμμετέχουν, επίσης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, και από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα