Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 13:03

«Έξυπνους αισθητήρες» για τις κλιματικές συνθήκες εγκαθιστά ο Δήμος Κατερίνης

Σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (αισθητήρων), στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE-IP AdaptInGR-(LIFE 17IPC/GR/000006) ‘’Boosting the implementation of adaptation policy across Greece’’ (ADAPTINGR)- Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα», εγκαθίσταται τις επόμενες ημέρες στον Δήμο Κατερίνης.

Ήδη έγινε αυτοψία στους χώρους και συνάντηση εργασίας σχετικά με τις λεπτομέρειες της εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων. Τα μετρητικά συστήματα είναι 16 στο σύνολό τους και θα περιλαμβάνουν αισθητήρες μέτρησης:
- Θερμοκρασίας
- Υγρασίας
- Αιωρούμενων σωματιδίων (PM)
- Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2)

«Υλοποιούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με στόχο την υλοποίηση δράσεων προσαρμογής πιλοτικής κλίμακας. Εξασφαλίζουμε την εφαρμογή νέων πρωτοποριακών εργαλείων για την ποιότητα αέρα και τις κλιματικές συνθήκες» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.
Σύμφωνα με τη Δράση C3 «Υλοποίηση Πιλοτικών Δράσεων και Έργων Προσαρμογής σε 5 Δήμους» του έργου LIFE-IP AdaptInGR στον Δήμο Κατερίνης προβλέπεται η αστική ανάπλαση δημοσίων χώρων και δημιουργία χώρων πρασίνου. Στόχος με στόχο τη μεταστροφή του φαινομένου της αστικής Θερμικής Νησίδας σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης «Internet of Things», με δορυφορική τεχνολογία, για την ενημέρωση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο.
Στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθεί ένα ασύρματο δίκτυο παρακολούθησης 16 μετρητικών συσκευών, ενώ για την παρακολούθηση του μικροκλίματος και της ποιότητας του αέρα θα χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένο λογισμικό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και οι πολίτες ή επισκέπτες του Δήμου Κατερίνης.
Οι στόχοι:
- Μέτρηση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας (θερμοκρασία, υγρασία) στην πόλη της Κατερίνης και αξιολόγηση των έργων ανάπλασης με μετρήσεις θερμοκρασίας – υγρασίας στο δυτικό τμήμα της πόλης
- Μέτρηση ατμοσφαιρικών ρύπων (αιωρούμενων σωματιδίων) που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα στην πόλη της Κατερίνης
- Δημιουργία δικτύου περιβαλλοντικών αισθητήρων με πυρήνα το κέντρο της πόλης της Κατερίνης και διασπορά μετρητικών συστημάτων στον αστικό της ιστό
- Αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Κατερίνης
- Δυνατότητα ανάπτυξης δικτύου διασύνδεσης στην πόλη της Κατερίνης
- Εγκατάσταση των μετρητικών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια ή κτίρια δημόσιας χρήσης.
- Επέκταση του δικτύου περιβαλλοντικών αισθητήρων σε σημαντικούς οικισμούς σε όλη την έκταση του Δήμου Κατερίνης.
Η ταυτότητα του προγράμματος
Η απεικόνιση των μετρήσεων θα γίνεται σε χάρτη, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν διαγράμματα για το πως εξελίχθηκε η ποιότητα του αέρα και το μικροκλίμα στον χρόνο (εβδομάδα, μήνα, έτος), να συγκρίνουν μετρήσεις και να παρακολουθούν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών.
Επιπλέον, θα παρέχονται αναλυτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το ποσοστό των ημερών του προηγούμενου μήνα ή χρόνου κατά το οποίο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.
Η εφαρμογή θα αποτελεί τη βασική εφαρμογή επικοινωνίας με τους πολίτες του Δήμου Κατερίνης και τους επισκέπτες. Η εξωστρεφής αυτή εφαρμογή ουσιαστικά προβάλει προς τους πολίτες την κατάσταση του αστικού περιβάλλοντος με τρόπο απλό και κατανοητό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιστρέφουν τη δική τους αίσθηση για την ποιότητα του αέρα, και δημιουργώντας τις συμμετοχικές προϋποθέσεις της εφαρμογής.
Με τη χρήση της εφαρμογής οι πολίτες/επισκέπτες θα μπορούν να συμβάλουν με δεδομένα (crowd-sourced πηγή), δηλώνοντας μέσω της εφαρμογής πως αισθάνονται την ποιότητα του αέρα τη δεδομένη στιγμή στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ώστε να ενημερώνεται τόσο η αρμόδια αρχή, όσο και οι υπόλοιποι χρήστες της εφαρμογής για την αίσθηση των πολιτών.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα