Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 16:11

Φάλαινα στον Άλιμο: Βαριά τραυματισμένη - Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους διασώστες

Η κατάσταση της φάλαινας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς φέρει πολλά τραύματα, σύμφωνα με τον Σπύρο Χρυσανθόπουλο πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Αττικής, με τις κύριες αιτίες να παραμένουν άγνωστες προς το παρόν. 

Η φάλαινα που βρέθηκε λίγα μέτρα από την παραλία Αλίμου φέρει τραύματα στο σαγόνι, το ράμφος, το ρύγχος και κάποιες εκδορές στην αριστερή πλευρά με τις κύριες αιτίες να παραμένουν άγνωστες μέχρι τώρα. 

Η ΕΟΔ, σύμφωνα και με τον Σπύρο Χρυσανθόπουλο πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Αττικής, κατέφτασε χτες στην παραλία Αλίμου, έπειτα από τηλεφώνημα του Λιμενικού και αντίκρυσε το κήτος να χτυπάει στα βράχια της παραλίας. "Οπότε, μια από τις αιτίες να είναι και αυτό" μας διαβεβαίωσε ο ίδιος, που οφείλεται στην φυσιολογία της συγκεκριμένης φάλαινας, που έχει μια δεξιόστροφη κίνηση. 

Απ' όσα πληροφορήθηκαν από την οργάνωση Αρίων, το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, που βρίσκεται εκεί και διερευνα το κήτος, είναι νεαρής ηλικίας με μέγεθος 5 μέτρα. Τα ενήλικα συνήθως ξεκινούν από 5μιση μέτρα και πάνω.

Πρόκειται επίσης, για ελληνικό είδος, το λεγόμενο "ζιφιός", που ζει σε μεγάλα βάθη από 1000 έως 3000 μέτρα και γι' αυτό δεν το συναντάμε συχνά.  

Η εμπειρία της ομάδας διάσωσης είναι πρωτόγνωρη, αφού σε τέτοια νερά δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, αντίθετα με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, όπου έχουν σημειωθεί παρόμοια σκηνικά.

«Έχουμε έρθει από το πρωί, με το πρώτο τηλέφωνο να είναι 7μιση το πρωί από το λιμεναρχείο και είναι κάτι πρωτόγνωρο, είναι ένα σχετικά πολύ σπάνιο είδος, οπότε δεν είναι εύκολο για κάποιον να δει ένα τέτοιο θηλαστικό στα νερά εδώ στη παραλία σε μια τόσο μεγάλη πόλη» ανέφερε ο κ. Χρυσανθόπουλος. 

 

Κ.Χ.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα