Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 17:45

Μυτιλήνη: Χειμερινή καταμέτρηση των υδρόβιων πτηνών της Λέσβου-Πολυπληθέστερο το φλαμίνγκο

 Μέσα στο χειμώνα, στα μέσα του Ιανουαρίου, όπως και κάθε χρόνο, καταμετρήθηκαν τα υδρόβια πτηνά της Λέσβου.

   Ο λόγος για το μακροβιότερο και μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα καταγραφής βιοποικιλότητας στον κόσμο, καθώς διενεργείται τα τελευταία 35 χρόνια σε πάνω από 140 χώρες του κόσμου και το οποίο περιλαμβάνει και τη Λέσβο και συγκεκριμένα τους κόλπους Καλλονής και Γέρας. «Στο πρόγραμμα», λέει η Ελένη Γαληνού, περιβαλλοντολόγος από το Κέντρο Ενημέρωσης Καλλονής και το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, «καταμετρούμε υδρόβια πουλιά τόσο στη θάλασσα όσο και στους χερσαίους υγρότοπους που βρίσκονται περιμετρικά στα παράλιά τους. Επίσης, σε κάποιους εσωτερικούς υγρότοπους, όπως η λίμνη Μετοχίου και η λιμνοδεξαμενή Κεραμίου, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και οι πληθυσμοί των πουλιών τους σαφώς μετακινούνται μεταξύ αυτών και άλλων υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής».

   Πολυπληθέστερο είδος πουλιού ανακηρύχθηκε και φέτος το φλαμίνγκο με 1.900 άτομα (τα 1.730 στην Αλυκή Καλλονής!) και ακόλουθα ο Ασημόγλαρος με 400. Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν πάπιες όπως το σφυριχτάρι, το κιρκίρι, η καστανόπαπια κ.ά., αν και οι πληθυσμοί κάποιων ειδών (βαρβάρα, πρασινοκέφαλη) ήταν φέτος πολύ μικρότεροι από το συνηθισμένο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που δεν τα εξανάγκασαν να κατέβουν τόσο νότια.

   «Στόχος των μεσοχειμωνιάτικων καταγραφών», λέει η κ. Γαληνού, «είναι να καταμετρηθούν τα πουλιά σε όλους τους τύπους υγροτόπων (ποτάμια, λίμνες, λιμνοδεξαμενές, κλειστές θάλασσες, έλη, ορυζώνες κ.α.). Όλα αυτά τα είδη είναι ευκολότερο να καταμετρηθούν τώρα το χειμώνα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης παρά την άνοιξη όταν θα ανέβουν (κάποια) τόσο βόρεια όσο η Σιβηρία και θα διασκορπιστούν για να αναπαραχθούν. Τα συνολικά δεδομένα αποστέλλονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στην κεντρική βάση δεδομένων του προγράμματος».

   Ας σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είδη πουλιών οι πολίτες μπορούν να τα γνωρίσουν συμμετέχοντας σε μια από τις εξορμήσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Η επόμενη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στην Αλυκή Καλλονής την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 κατά τις ώρες 11.00 με 1.00 το μεσημέρι.

   «Στόχος μας», λέει η κ. Γαληνού, «θα είναι να δούμε 5 με 8 είδη πάπιας και φυσικά αρκετά άλλα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνους, ερωδιούς κ.ά.). Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει, επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων)».

   Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση πουλιών δεν θα υπερβαίνει τα 12 άτομα για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σχετικά με τον κορονοϊό.

   

   (Οι φωτο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

 

AΠΕ-ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα